Stručnjaci upozoravaju: Mogli bismo dobiti generaciju anksiozne djece

asd
Dok se čini da kod velikog broja djece virus korona izaziva tek relativno blage simptome, psihološke posljedice koje bi pandemija COVID-19 mogla ostaviti na najmlađe u vidu anksioznosti mogle bi biti daleko traumatičnije, tvrde stručnjaci.

Djeci dosad nepoznati izrazi kao što su pandemija, izolacija i zatvaranje danas se mogu čuti na dječjim igralištima, kažu dječiji psihoterepauti.

Zabrinut sam da bismo mogli dobiti generaciju djece koja pate od anksioznosti po pitanju zdravlja – kaže Nicky Chopra, porodični ljekar iz južne Engleske, koji ima dvije kćerkice, starosti dvije i četiri godine.

On kaže da je njegova starija kćerka, inače razigrano i bezbrižno dijete, prošle nedjelje došla kući iz vrtića i rekla: “Ako ne peremo ruke, mogli bismo da umremo”.

Jedan dječji psihoterapeut iz Londona ističe da aktuelne dječje igre i riječi koje djeca u njima koriste na oštar način odražavaju “novi svijet”, prenosi Reuters.

Djeca su čak izmislila novu verziju igre inače poznate pod nazivom “šuga”, u kojoj onaj koji je prvi put uhvaćen ide u “izolaciju”, a ako mu se to ponovo dogodi, onda je “mrtav”.

Taj psihoterapeut kaže da u školi u kojoj radi djeca kineskog porijekla bivaju maltertirana i da im se govori da su “prljava” i “odvratna” jer “jedu pse i zmije”.

Djeca nisu loša, ali je njihov strah toliko velik da jedino mogu da ga projektuju na druge da bi stekli nekakav osjećaj kontrole – kaže ovaj stručnjak.
Stoga, umjesto da i sami paniče, odrasli – roditelji, komšije, nastavnici i prijatelji – moraju da se ponašaju na način koji će imati umirujući uticaj na djecu,
kažu eksperti.

Izvor: