Švedska dijeta sve popularnija, ove namirnice vam potpuno zabranjuje

.
U svijetu sve je popularnija tzv. švedska dijeta. Ova popularna dijeta je jedna od najrestriktivnijih jer zabranjuje veliki broj namirnica.

 

Poznata je i pod imenom LCHP (low carbohydrates high proteins), a njen fokus je na svođenju ugljikohidrata na minimum, uz povećani unos proteina i prirodnih masnoća.

U sklopu ove dijete dozvoljno je jesti sve vrste mesa i masnoća životinjskog porijekla, kao i sve vrste ribe i ostalih morskih plodova.

Također, dozvoljeno je konzumirati i ostale namirnice životinjskog mlijeka poput jaja i mlijeka. Što se tiče biljnih masnoća, dopuštena je konzumacija svih hladno cijeđenih ulja poput maslinovog, susamovog, lanenog i kokosovog.

Preporučuje se da jedete što više lisnatog povrća poput salate, kelja, kupusa, ljubičastog kupusa, blitve, špinata, karfiola, brokolija, kelja, paradajza, paprike, tikvica, patlidžana, krastavaca, celera, maslina, začinskog bilja itd.

Strogo su zabranjeni:

šećer,

tijesto,

riža

krompir

Iako nisu strogo zabranjene, ne biste trebali konzumirati ni leblebiju, grašak, leću, grah, mrkvu zbog toga što sadrže velike količine ugljikohidrata.

Iako ova dijeta dozvoljava konzumiranje mliječnih proizvoda, preporučuje se i njihova umjerena konzumacija, kao i za svu prerađenu rafinisanu hranu.