fbpx Tečna biopsija bi mogla biti prekretnica u liječenju tumora, otkriva bolest u ranoj fazi

Tečna biopsija bi mogla biti prekretnica u liječenju tumora, otkriva bolest u ranoj fazi

Home

Tečna biopsija bi mogla biti prekretnica u liječenju tumora, otkriva bolest u ranoj fazi

Test pokazuje znakove raka otkrivanjem malih dijelova DNK koje ćelije tumora ispuštaju u krv.

Kako navode naučni portali, test je naročito dobre rezultate pokazao kod karcinoma jajnika i gušterače, iako nije riječ o velikim uzorcima.


Kako navodi Guardian, naučnici se nadaju da će test postati dio pregleda, kojim doktori mogu da otkriju rak kod pacijenata.

"Ovo bi mogao postati sveti gral istraživanja raka - otkrivanje teško izlječivih bolesti u ranoj fazi, kada ih je lakše liječiti", ističe ljekar Erick Klein, glavni autor studije iz Instituta za onkologiju u Clevelandu.

Istraživanje, u kojem su učestvovali i naučnici sa Univerziteta Stanford, predstavljeno je i na konferenciji Američkog društva kliničke onkologije u Chicagu.

Istraživači vjeruju da bi ovaj test mogao da dovede do velike stope preživljavanja pacijenata, te da dramatično poveća produktivnost medicinske prakse.

Tečna biopsija je najtačnija u otkrivanju raka gušterače, jajnika, jetre i žuči. 

Naučnici su istražili slučajeve više od 1.600 ljudi, od kojih 749 nije imalo rak za vrijeme istraživanja, a 878 postavljenu dijagnozu bolesti.

Bolesti su pronađene u četvoro od petero oboljelih.

Test je sa nešto manjom tačnošću otkrio limfom i mijelom, i to u 77 i 73 posto slučajeva, a karcinom debelog crijeva otkriven je kod dva od tri pacijenta. 

Rak pluća otkriven je kod 59 posto pacijenata, a glave i vrata kod 56 posto.

U studiji je u 90 posto slučajeva tačno otkriven rak jajnika, mada je uzorak bio mali - samo deset osoba. Na uzorku od 28 oboljelih od raka debelog crijeva test je bio uspješan u 66 posto slučajeva. 

"Treba nam još nekoliko koraka i više istraživanja, ali test bismo mogli primijeniti i kod prevencije, na primjer kod starijih od 40 godina kako bi otkrio pokazuju li rane znakove karcinoma", poručuje Klein.

Topic
Objavio: Pon, 24/09/2018 - 14:10
Back to top