Tesla Model 3 najprodavaniji auto u Evropi u septembru

a

Nismo dugo čekali da električni automobili u potpunosti preuzmu primat od benzinskih i dizelskih modela. Tako je u septembru ove godine u Evropi registrovano 24.591 primjerka Tesle Model 3, a taj uspjeh prate i električni modeli drugih marki.

Ovo je prvi put u historiji da je električni automobil najprodavaniji u Evropi, ali istovremeno je to prvi put da je riječ o automobilu koji je proizveden van Evropske Unije.

Tesla je prodala 6.327 primjeraka Modela 3 više u odnosu na Renault Clio, koji je bio drugi najprodavaniji automobil u Evropi tokom septembra. Također, Model 3 je zahvaljujući intenzivnoj prodanoj kampanji Tesle skočio sa 17. pozicije u mjesečnoj prodaji automobila u avgustu na prvo mjesto u septembru, gdje je sa prodanih 7.827 primjeraka stigao na čak 24.591 prodanih primjeraka. Model 3 je također zabilježio rast od 58 odsto u odnosu na njegovu prodaju u septembru 2020. godine.

Poredak deset najprodavanijih automobila u Evropi u septembru ove godine izgleda ovako:

  1. Tesla Model 3
  2. Renault Clio
  3. Dacia Sandero
  4. Volkswagen Golf
  5. Fiat 500
  6. Vauxhall Corsa
  7. Peugeot 2008
  8. Hyundai Tucson
  1. Peugeot 208 10 . Renault Captur

Zanimljvo je da ovaj rast prodaje električnih automobila dolazi uprkos nedostatku mikročipova i uopšte isporuke novih automobila.

Poticaji za električna vozila putem državnih grantova i subvencija, ali i nedavno objavljena Net Zero strategije imali su pozitivan utjecaj na rast popularnosti električnih automobila. Odlične vijesti za Teslu konkretno je narudžba od čak 100.000 automobila koju je napravio Hertz, kompanija za iznajmljivanje vozila, a koja se nada da će elektrificirati svoj vozni park u Sjevernoj Americi.

Sve veća prodaja električnih automobila, zajedno s naporima vlade kao što je zabrana prodaje novih motora s unutrašnjim sagorijevanjem od 2030. godine i pokušaji proizvođača da dekarboniziraju svoj lanac snabdijevanja, ukazuju na stabilan pomak fokusa na smanjenje emisije stakleničkih plinova i na cilj transportne industrije da postane ekološki prihvatljivija.

Izvor: