Turska spremila novi moćni avion Hurjet 18

avion hurjet

Turska vrši posljednje pripreme za prvi let naprednog trenažnog i lakog jurišnog aviona.

Foto: Agencije

Turska uprava zrakoplovne i svemirske industrije (TUSAS) zvanično će predstaviti autohtoni mlazni avion Hurjet 18. marta 2023. godine, na stotu godišnjicu Republike Turske.

Avion posjeduje širok spektar mogućnosti i veliku nosivost na bojnom polju.

U organizaciji Ministarstva industrije i tehnologije Turske i Fondacije turski tehnološki tim T3 na Aerodromu "Samsun Carsamba", u turskom gradu Samsunu, održava se prestižni svjetski festival zrakoplovstva "Teknofest Karadeniz".

U sklopu ovog tehnološkog događaja izložene su brojne letjelice i bespilotni borbeni avioni, a organizuju se i razne aktivnosti za učesnike.

Generalni direktor TUSAS-a Temel Kotil kazao je da je "Teknofest" posebno fokusiran na mlade ljude kako bi kod njih potakao kreativnost i inovativnost.

Dodao je da kompanija koju predvodi svake godine s novim izumima učestvuje na turskom festivalu zrakoplovstva "Teknofest", napominjući da ove godine za djecu organiziraju obuku o robotima.

- Želimo također pokazati djeci i mladima da nije tako teško napraviti avion. Ovaj događaj je ispunio svrhu, jer je interesovanje za festival u Samsunu veoma veliko - kazao je on.

Kotil je istakao da se već pripremaju za obilježavanje 100. godišnjice Republike Turske naredne godine, kada će predstaviti i novu letjelicu.

- Pripremamo Hurjet, nacionalni borbeni avion, i Atak-2, koje ćemo predstaviti 18. marta 2023. godine - rekao je.

Kako je kazao, razvoj nacionalnog borbenog aviona je veoma važan projekat za Tursku.

- Najveće bogatstvo Turske su njeni mladi ljudi. Oni će nastaviti raditi na ovome što mi sada radimo. Već sada kod njih vidimo to uzbuđenje, možete to vidjeti u očima djece - istakao je Kotil.

Naglasio je da s velikom odlučnošću nastavljaju raditi na velikim projektima.

- Završno montiranje Hurjeta je pri kraju. Sad se radi njegov unutrašnji dio i uskoro će biti postavljen na stajni trap. Fokusirani smo na terenska testiranja i njegov let 18. marta 2023. godine - rekao je.

Kotil je istakao da brojni visoki državnici iz stranih zemalja posjećuju njihovu kompaniju i pokazuju interesovanje za letjelice koje proizvode.

- Upoznajemo ih sa radom kompanije i objašnjavamo šta radimo, govorimo o našem iskustvu, uspjesima i proizvodima. Ovo je jako važno za Turske. Turska će biti sasvim drugačija kada se naši mladi ljudi u potpunosti angažuju. Ovaj proces je već počeo i ne može biti zaustavljen - kazao je Kotil.

Izvor: