Ubacite ovaj začin u ishranu i naslage oko trbuha će nestati

.
Preliminarno istraživanje, koje je dokazalo sve dobrobiti cimeta, je predstavljeno početkom maja 2017. na konferenciji Američkog udruženja za srčane bolesti.

 

Naučnici su 12 sedmica štakorima davali dodatke u prehrani na bazi cimeta istovremeno ih hraneći visokokaloričnom hranom. Testovi provedeni na štakorima prije i nakon završetka eksperimenta su pokazali da su štakori nakon uzimanja dodataka s cimetom imali više antioksidansa i protuupalnih molekula u tijelu nego prije.

Cimet je dokazao da ima puno zdravstvenih koristi. Uz gore nabrojene koristi, tu se ubraja i smirenje probave i poboljšanje rada mozga te konkretnije i brže razumijevanje nove građe, piše Daily Mail.

Prema istraživanju provedenom u Medicinskom centru Univerziteta Rush u Chicagu 2015. godine cimet je dokazano povećao proizvodnju proteina koji pomažu u organizaciji i pohranjivanju informacija. U istraživanju piše da je dovoljno dnevno staviti prstohvat mljevenog cimeta u kafu ili na zobene pahuljice kako bi se poboljšalo pamćenje.

Začin cimet se radi od kore drveta cimeta, a pun je antioksidansima, pomaže kod smanjivanja razina šećera u krvi i može spriječiti razne upale.

U istraživanju provedenom 2010. godine U Centru za Primijenjene zdravstvene znanosti je dokazano da voda s cimetom sadrži dovoljno antioksidanta da smanji šanse za dobivanje prekomjerne težine za čak 23 posto.