Ulje crnog kima je prava riznica zdravlja

Ulje crnog kima u davnim vremenima nazivano je “lijekom za svaku bolest osim smrti”, a Egipćani su ga zvali “zlatom faraona”.

Crni kim (poznat i kao crni kumin) je zrnati začin poznat prije svega na Bliskom Istoku i cijenjen zbog mnogo zdravstvenih benefita. Ima karakterističan, blago gorak ukus, a u zavisnosti od sjemenki od kojih se previ može imati svijetlosmeđu do tamnosmeđu boju, prenosi Ženski magazin.

Već nekoliko stotina godina koristi se i spolja (kosa i koža), ali i iznutra (kao namirnica i lijek) zbog brojnih pozitivnih zdravstvenih karakteristika.

Svojstva i upotreba

Ovo ulje između ostalog sadrži nezasićene omega 3 i omega 6 masne kiseline, beta-karoten, esencijalna ulja, flavonoide (jedinjenja iz grupe antioksidanata), vitamin E.

U kojim situacijama je vrijedno upotrebe?

Ulje crnog kima pomaže varenje, ublažava nadimanje, ima dijastolički efekat, pomaže dojenje kod dojilja, umiruje alergijske reakcije, poboljšava respiratornu efikasnost, smanjuje reumatske bolove, ima snižavajući uticaj na šećer u krvi, preporučuje se kod dijabetesa tipa 2 i inzulinske rezistencije, zbog sadržaja esencijalnih ulja ima antibakterijska, antivirusna i antibiotska svojstva, ima protivupalni i vjerovatno antikancerogeni efekat, može ublažiti tok autoimunih bolesti (npr. psorijaza, reumatoidni artritis).

Vrijedno je da se naviknete na različit ukus ulja crnog kima. Zato, umjesto da započinjete sa punom dozom, prvo isprobajte nekoliko kapi. Unosite ulje uz obroke, zahvaljujući kojima dodatno podržavate apsorpciju hranljivih sastojaka. Ulje jedite samo hladno. Dodajte ga u preliv za salatu, pospite na hljeb.

Ulje uvijek kupujte u tamnim bocama. Čuvajte ga u frižideru i koristite u roku od tri mjeseca od kupovine. Ako su vam ukus i miris ulja crnog kima neprihvatljivi, kupite ulje u kapsulama u apoteci. Obično uzimate dvije kapsule tri puta dnevno

Ulje crnog kima za djecu i trudnice

Ulje crnog kima može se davati maloj djeci (starijoj od jedne godine), ali zbog ukusa, unosite ga postepeno. Za djecu mlađu od dvije godine, dajte ¼ kašičice, za djecu starosti od dvije do pet godina ½ kašičice, a djeci starijoj od pet godina jedna kašika ulja crnog kima. Ovo je ulje bezbjedno i za trudnice.

Ulje crnog kima za lice i kosu

Ulje crnog kima može se koristiti i spolja. Ima hidratantno, učvršćujuće i umirujuće dejstvo na akne. Ovo ulje takođe ima svojstva koja smanjuju lučenje sebuma. Možete ga koristiti za tretman uljem za kosu ili za pripremu pilinga za lice na bazi ulja crnog kima, meda i šećera. Odlično je i kao ulje za masažu.

Izvor: