Umjetna inteligencija kao prijetnja čovječanstvu: Mogla bi ugroziti 300 miliona radnih mjesta

c

Istraživanje investicione banke Goldman Sachs pokazalo je kako bi razvoj umjetne inteligencije mogao dovest do automatizacije brojnih poslova u SAD-u i Evropi što bi značajno moglo ugroziti stotine hiljada radnih mjesta.

Kako piše Financial Times, investiciona banka saopćila je da bi sistem umjetne inteligencije kao što je ChatGPT u budućnosti mogao kreirati sadržaj koji se ne razlikuje od ljudske proizvodnje što bi moglo izazvati bum produktivnosti koji bi na kraju povećao godišnji BDP za sedam posto u periodu od deset godina.

"To bi također doprinijelo značajnom poremećaju na tržištu rada izlažući riziku 300 miliona radnika u velikim ekonomijama. Proračuni pokazuju da je otprilike dvije trećine poslova u SAD-u i Evropi izloženo određenom stepenu automatizacije umjetne inteligencije, na osnovu podataka o zadacima koji se obično obavljaju u brojnim zanimanjima", piše londonski list.

U Sjedinjenim Američkim Državama umjetna inteligencija bi utjecala na 63 posto radne snage dok ostalih 30 posto koji rade fizičke poslove ne bi bilo ugroženo.

O razvoju umjetne inteligencije nedavno je govorio i BilL Gates koji je skrenuo pažnju na to da će umjetna inteligenciaj utjecati na industriju u narednih 10 godina.

"Dokazi pokazuju da posjedovanje osnovnih matematičkih vještina priprema učenike za uspjeh, bez obzira koju karijeru odaberu. Međutim, postignuća u matematici padaju u cijeloj zemlji, posebno za afroamerikance, latinoamerikance i studente s niskim primanjima. AI može pomoći preokrenuti taj trend. AI će poboljšati vaš rad, na primjer tako što će vam pomoći u pisanju e-pošte i upravljanju vašom pristiglom poštom", napisao je Gates.