Umor: Bolest modernog doba!

asd
U doba moderne tehnologije sve je zamišljeno da pogoduje našem komforu - odnosno da nas ne umara previše. Ali, zašto onda danas bilježimo drastičan porast onih sa sindromom hroničnog umora, manjkom energije i sličnim stanjima?

Ne radimo više nego prije
 
Gledano u prošlost, ljudi su danas, ako ništa drugo, onda manje aktivni nego prije npr. 50 ili 100 godina. To se odnosi ponajprije na fizičku aktivnost i rad kao prvenstveni uzrok tjelesnog umora. Ali, ne umara nas samo fizičko – već i ono što djeluje na psihu, tvrde stručnjaci koji stalni umor nazivaju bolešću 21. vijeka.

Neodgovarajuća temperatura

Ljudsko je tijelo programirano da najbolje funkcioniše na temperaturi između 17 i 20 stepeni Celzijusa. Ako je u vašem stanu hladnije ili pak toplije od preporučenog, tada se mogu javljati simptomi poput uspavanosti, bezvoljnosti, loše cirkulacije…

Smetnja za vid
 
Iako zvuči kao psihološki trik, istraživanja pokazuju da nas neki vizualni podržaji umaraju više od drugih. Kao odličan primjer ističu se boje, pri kojoj je plava boja ona koja nas čini najumornijima. Stoga ona treba biti rezervirana isključivo za spavaću sobu, jer dokazano usporava rad srca, smanjuje krvni pritisak i izaziva pospanost.

Mobilni telefon i gedžeti

Naša zavisnost o ovoj tehnologiji navodi se kao glavni krivac za umor – jer se uz njih nikad do kraja ne opuštamo, odnosno ne isključimo. Tako spavanje uz telefone, TV i slične uređaje nema jednak uticaj kao neometan san – koji je pak ključan za osjećaj odmornosti.

Nered

Iako zvuči nategnuto, činjenica je kako nas nered umara pa sljedeći put kad vam se bude spavalo za to slobodno okrivite svoj neuredan sto ili neopeglanu garderobu.
 
Dokazano je kako nered ima loš uticaj na moć naše koncentracije, pa fokus odlazi na stvari koje nas podsvjesno uznemiravaju, što uzrokuje kognitivno naprezanje.

Džank fud – brza hrana

Hrana bogata šećerima i ugljenim hidratima nikad prije nije bila toliko zastupljena u ljudskoj ishrani kao danas. Nakon konzumiranja ona izaziva fiks-naglog rasta, ali zatim i pada šećera što uzrokuje jak osjećaj umora i pospanosti.