Uređaji za praćenje aktivnosti potiču ljude da dnevno hodaju 40 minuta više

.
Istraživači sa Sveučilišta Južne Australije pregledali su gotovo 400 studija koje su uključivale 164.000 ljudi, otkrivši da prijenosni uređaji za praćenje aktivnosti, kao što su satovi i narukvice, mogu pomoći u prevenciji zdravstvenih problema uzrokovanih nedostatkom tjelovježbe.

 

Identificirali su pozitivnu vezu između nošenja takvih uređaja i razine aktivnosti u svim dobnim skupinama i tijekom dugih vremenskih razdoblja

Studija, objavljena u časopisu Lancet Digital Health, otkrila je da nošenje takvog uređaja motivira ljude da više vježbaju, a pritom pomaže u mršavljenju.

Ljudi koji nose uređaje za praćenje aktivnosti vjerojatno će hodati dodatnih 40 minuta svaki dan, što je ekvivalent dodatnih 1800 koraka, i izgubiti u prosjeku 1 kg tijekom pet mjeseci. Iako se gubitak težine od 1 kg možda ne čini puno, stručnjaci kažu da je to vrlo važno.

Profesorica Carol Maher, koautorica studije, komentirala je: "Imajući na umu da ovo nisu bile studije o mršavljenju, već studije o tjelesnoj aktivnosti, jasno je da nismo ni očekivali da će u pitanju biti neki dramatičan gubitak težine. Prosječna osoba dobiva na težini oko 0.5 kg godišnje, tako da je gubitak 1 kg tijekom pet mjeseci značajan."

Prema NHS-u, odrasli u dobi od 19 do 64 godine trebali bi težiti provođenju najmanje 150 minuta tjelovježbe umjerenog intenziteta tjedno.

Uređaji za praćenje aktivnosti popularni su među općom populacijom - broj takvih uređaja isporučenih diljem svijeta povećao se za oko 1500 posto između 2014. i 2020. godine. Međutim, postoji i doza skepticizma oko preciznosti i učinkovitosti uređaja, kao i njegovom potencijalnom doprinosu nezdravom opsesivnom ponašanju.

Istraživači pak kažu da otkrića upućuju na to da ovi uređaji motiviraju ljude da se više kreću, što pomaže u snižavanju krvnog tlaka i kolesterola kod osoba s dijabetesom tipa 2, kako piše The Independent.