Uz pravilan način čuvanja, ovo će ti voće i povrće potrajati i do mjesec dana

povrce

Doznaj kako treba čuvati voće i povrće kako bi mu rok trajanja bio što dulji

Svatko od nas želi da mu namirnice koje ima u ostavi ili hladnjaku traju što dulje. Svježe voće i povrće izuzetno je zdravo, ali i prilično skupo pa se zaista ne isplati bacati ga. Sada kada smo svi primorani ostati u kućama radi pandemije korona virusa, dobro je imati zalihe određenih namirnica kako bismo odlazak u trgovine sveli na mimimum.
 
Nutricionisti savjetuju da jedemo puno voća i povrća jer ono obiluje vitaminima, mineralima i antioksidantima te jača naš imunitet, a to nam je ovih dana svima prioritet.

via GIPHY

Na sreću, danas su dostupne i mnoge online trgovine koje vrše dostavu voća i povrća na kućnu adresu, a kako bi ti ono što dulje potrajalo, vrlo je važno pravilno ga skladištiti. Nekoliko odličnih savjeta i trikova koje je pritom dobro imati na umu donosimo ti u nastavku.


Foto: Unsplash

 
 
Jabuke

Jabuke i kruške mogu potrajati puno dulje od drugog voća, ali treba ih čuvati u određenim uvjetima. Optimalna temperatura za čuvanje jabuka je do 4ºC. Uvijek je najbolje da pojedeš one najveće jabuke jer se one najbrže kvare. Čuvaj ih u hladnjaku u plastičnoj vrećici u ladici za voće, ali dalje od povrća.


 

ikla

Cikla u hladnjaku može potrajati 2 do 4 mjeseca. Prije nego je pospremiš joj odreži listove i zatim je spremi u plastičnu vrećicu u ladicu u hladnjaku. Vrlo je zdrava, a osim salate, od cikle može napraviti i fini voćni sok.


 
 

Kupus

Iako je najbolji kad je svjež, spremljen u plastičnu vrećicu u tvom hladnjaku može potrajati i do 2 mjeseca. Možeš ga koristiti za salatu ili pak u raznim varivima.
 


 

Mrkva

Ako želiš da ti mrkva što dulje ostane svježa, odnosno da se ne pokvari, onda je vrlo važno da ostane suha jer će vlaga potaknuti truljenje. U plastičnu vrećicu u kojoj ćeš čuvati mrkvu stavi papirnati ručnik koji će upijati vlagu. To će održati mrkvu svježom do nekoliko mjeseci.
 


Izvor: