Velika promjena za korisnike Androida: Stiže nova opcija koju ima i iPhone

android
Android 14 je iza ugla, a do sada smo o njemu saznali dosta detalja. Stići će nekoliko noviteta, a sada saznajemo i nove informacije. Prema njima, na Android 14 trebalo bi da stigne nova korisna opcija.

 

Android nudi veću fleksibilnost pri obavljanju više zadataka u odnosu na iOS.

Međutim, jedna stvar koja nedostaje Androidu jeste mogućnost pomijeranja datoteka između dvije aplikacije preko čitavog ekrana.

iOS omogućava da pomjerite, odnosno prevučete stavku iz jedne aplikacije u drugu preko čitavog ekrana.

Ipak, Android 14 donijeće promjenu u tom smislu. Prema najnovijem izvještaju, Android 14 ima novi trik u rukavu po ovom pitanju, koji će Android multitasking učiniti još boljim.

Urednik Telegram kanala Google News, Nil Sadikov, uočio je novu funkciju u najnovijoj beta verziji Androida 14 koja korisnicima omogućava da prevuku određenu datoteku ili tekst iz jedne aplikacije u drugu preko čitavog ekrana.

Sam proces korišćenja ove funkcije će biti poprilično jednostavan. Ova funkcija će biti korisna i na uređajima s velikim ekranom, kao što su sklopivi telefoni i tableti.

Nedavno je otkriveno da će Google sa Androidom 14 riješiti jedan poprilično veliki problem. Tako je kompanija objavila da sarađuje sa Android OEM-ima kako bi ublažio frustracije programera aplikacija koji slijede Androidove razvojne smjernice.

Android 14 osigurat će da aplikacije ne izgube svoju funkcionalnost zbog agresivnog prekida rada u pozadini. Samsung je prvi Googleov partner u ovom poslu, a južnokorejska kompanija je na svojoj veb stranici za razvojne programere potvrdila da će kreirati "dosljednije i pouzdanije korisničko iskustvo za korisnike Galaxy uređaja".

Android 14 je već dostupan za neke uređaje, a uskoro se očekuje zvanično predstavljanje i dostupnost svim korisnicima.