VIDEO Otkriveno je kako voziti Teslu na autopilotu bez vozača za upravljačem

Njn

Nakon fatalne nesreće s Teslinim automobilom za koju se pretpostavlja kako nitko nije bio za upravljačem, sve je više onih koji sumnjaju u sigurnosni aspekt ugrađenog autopilota.

Nakon što je teksaška policija sugerirala mogućnost da je automobilom upravljao autopilot, a da na vozačkom sjedalu nije bio vozač, reagirao je sam Elon Musk. On je odbacio takvu mogućnost rekavši na svojem Twitter profilu kako automobil nije bio opremljen kompletnim sustavom autonomnog upravljanja, kao i da podaci iz vozila kažu da autopilot nije bio aktiviran.

Američki Consumer Reports je ipak odlučio istražiti je li moguće zaobići sigurnosne uvjete i postići aktivnost autopilota bez da je vozač na svom mjestu s rukama na upravljaču. Test je isproban na Teslinom Modelu Y, naravno na osiguranoj stazi. 

Vozač je sjeo na sjedalo na kojem je prethodno zakopčan pojas te potom aktivirao autopilot. Postavio je zadanu brzinu na 0 km/h i nakon zaustavljanja vozila i postavljanja utega na volan, kao simulaciju lijeve ruke vozača, prebacio se na suvozačko sjedalo. Tada je dovoljno tipkom povećati brzinu i vozilo samostalno vozi. 

Jake Fisher iz Consumer Reportsa izjavio je kako na testnom poligonu od oko 800 metara automobil nikada nije prepoznao zloupotrebu sustava, odnosno da nema nikoga na vozačkom mjestu. 

Mi ćemo samo naglasiti da to ne pokušavate na Teslinom automobilu ili bilo kojem drugom opremljenom sustavom autonomne vožnje. 

Izvor: