Vijeće ministara BiH ukinulo carine na uvoz električnih automobila

auta

Nakon brojnih inicijativa i najava danas je Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, donijelo je Odluku o privremenoj suspenziji i privremenom smanjenju carinskih stopa pri uvozu novih električnih i hibridnih automobila do 31. decembra 2022. godine.

Ova važna odluka predstavlja pravu prekretnicu u efikasnijoj implementaciji elektromobilnosti u našoj zemlji, a između ostalog, plod je i dugotrajnog rada Udruženja za elektromobilnost u Bosni i Hercegovini pri Gospodarskoj komori FBiH, koje aktivno djeluje i okuplja privredne subjekte koji elektromobilnost imaju kao jasan cilj i misiju.

Ovom Odlukom se tako do kraja godine ukida carina na uvoz električnih automobila u BiH i značajno smanjuje carinska stopa za uvoz hibridnih automobila s dosadašnjih 15% na 5%.

Na ovaj način Vijeće ministara BiH želi motivirati građane, te javni i privatni sektor, na kupovinu i uvoz ove vrste automobila, s ciljem smanjenja zagađenja zraka i bolje zaštite okoliša, ali i podizanja sigurnosti u prometu.

Istovremeno bi zbog porasta uvoza električnih i hibridnih vozila u BiH trebalo doći do otvaranja novih radnih mjesta kod ovlaštenih trgovaca ili servisa, ali i porasta ulaganja u električne punionice, što je još jedan poticaj ubrzanju realizacije projekta električnih punionica za ovu vrstu vozila, čija je priprema u tijeku.

Uvođenjem značajnih olakšica na uvoz električnih i hibridnih vozila Vijeće ministara BiH će doprinijeti dekarbonizaciji kao jednom od ključnih stupova Zelene agende za Zapadni Balkan u borbi protiv klimatskih promjena.

Izvor: