fbpx Volkswagen Passat 8. generacija

Volkswagen Passat 8. generacija

Home

Volkswagen Passat 8. generacija

Kao što je već dugo najavljivano, njemački Volkswagen na autosalonu u Ženevi prikazao je 8. generaciju modela Passat, jednog od najprodavanijih automobila srednje kategorije u svijetu. A prodajne brojke govore sve: od 1973., kad je izašla prva generacija Passata, proizvedeno će do ovog proljeća biti ukupno 30 miliona komada. Oni koji su očekivali nešto veće promjene u odnosu na prethodnu generaciju, možda će biti i razočarani, barem što se tiče vanjskih promjena. No sasvim će sigurno biti zadovoljniji onim što se događa s tehničke strane, ispod lima.

Dakle, izvana – riječ je o faceliftu. Kod karavanske izvedbe, lagani retuš je napravljen na prednjim i stražnjim svjetlima, te branicima. Nove su i 3 boje karoserije: pješčano-zlatna, te nijansa zelene i plave. Nove su i felge i to u tri dimenzije: 17, 18 i 19 inča. Nema više niti razina opreme kao dosad – Trendline, Comfortline ili Highline, već osnovna izvedba, te Bussines i top verzija Elegance. Unutrašnjost kabine je sada decentno oštrija, a digitalni instrumenti imaju oštriji kontrast intenzivnijih boja. Ambijentalno svjetlo sada nudi 30 različiti boja, koje vozač može odabrati već prema svom ukusu i raspoloženju, piše magazin Automobili.

Bitniji dio ovog facelifta tehnička je revolucija na novoj generaciji. Prvi je put tu ‘Travel Assist’ funkcija, sustav koji automatski nadzire udaljenost do vozila ispred, uzdužno vođenje i bočno vođenje te omogućuje do 210 km/h djelomično automatizovanu vožnju na razini 2. Da bi ta funkcija normalno djelovala, vozač sada ima kapacitivno kolo volana, po prvi puta u vozilima VW, koja registrira dodir ruke vozača. Ako vozač ne dodiruje volan čak i nakon serije upozorenja – na primjer zbog nesvjestice vozača – automobil obavještava ostale sudionike u prometu upozoravajućim svjetlima i automatski se zaustavlja. Novi je i infotainment siste. Volkswagenovi inženjeri su također preoblikovali opcionalni prilagodljivi ovjes, koji sada ima za cilj pružiti širi raspon između udobnosti i sportskog stila. Pod imenom IQ.Drive, novi Passat sada automatski ubrzava i koči te prilagođava brzinu vožnje ograničenjima brzine i stanju na cesti. Tu je i funkcija Emergency Steering Assist, koja povećava sigurnost prilikom iznenadnih manevara. Isto tako tu je i adaptivna kontrola krstarenja (ACC). Pa, Lane Assist, za kontrolu držanja u voznoj traci sa sustavima Side Assist i Rear Traffic Alert. Ova potonja upozorava vozača na približavanje vozila straga. Sve u svemu, ovo nije cijela lista sustava pomoći, a detaljnije o tome kada vidimo uživo novu generaciju Passata koja se kod nas očekuje krajem avgusta.

Izvana, LED svjetla su standardna oprema, u stilu Arteona, straga veće ispušne cijevi i nova stražnja svjetla s funkcijom ‘klik-klik’: pri kočenju, svjetla nisu samo svjetlija, već mijenjaju i grafiku, kako bi se privuklo više pozornosti. Uz doplatu, prednja svjetla Passata mogu biti opremljena Matrix LED tehnologijom, koja do sada postoji samo u Touaregu na VW-u. S 44 pojedinačno kontrolisane LED diode, Passat generiše individualno svjetlosni snop prema saobračajnici ispred – s maksimalnom izlaznom svjetlošću, ali bez zasljepljivanja nadolazećeg prometa.

Kod novog Passat karavana postignuti su po pitanju motora kompromisi: nema više benzinca 1.4 TSI sa 125 KS. Umjesto tog motora sada imamo 1,5-litreni četverocilindrični turbo sa 150 KS. Prethodni 1.8 TSI sa 180 KS zamijenjen je 2.0 TSI motorom koji snage 190 ili 272 KS. Najmanji turbodizelski motor ostaje do daljnjeg, 1.6-litarski TDI sa 120 KS. Jače verzije su one 2.0-litrene TDI izvedbe sa 150, 190 i 240 KS. Svi motori VW Passat B8 karavan facelifta zadovoljavaju Euro 6d TEMP emisijski standard.

Što se tiče plug-in hibridne limuzinske izvedbe GTE: iako kombinacija 1,4-litarskog TSI benzinskog motora (150 KS) i električnog motora (85 kW) ostaje nepromijenjena (ukupno 218 KS), zahvaljujući većoj bateriji sada može voziti 55 kilometara čisto električno – nakon novog WLTP mjerenja. To odgovara otprilike 70 kilometara u zastarjelom NEDC ciklusu.

Topic
Objavio: Wed, 13/03/2019 - 21:24

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top