Zajednički život prije braka ima prednosti, ali i mana

cc
Parovi koji su učestvovali u ovom istraživanju bili su u prosjeku u kasnim dvadesetim godinama


Sviđalo se to nekome ili ne, većina parova danas se sve češće odlučuje na zajednički život prije Brak. Dok neki stručnjaci podržavaju ovaj trend opisujući ga kao koristan korak prije izricanja sudbonosnog "da", on se, kažu, s druge strane može negativno odraziti na seksualni život.

Istraživanje objavljeno u časopisu "Sex Research" otkrilo je da su parovi koji su živjeli zajedno prije stupanja u brak rjeđe vodili ljubav u prvoj godini braka i pokazali nižu stopu seksualnog zadovoljstva u odnosu na parove koji su zajednički život započeli tek nakon vjenčanja, piše Insider.

U istraživanju koje je obuhvatilo 113 heteroseksualnih parova praćena je stopa seksualnog zadovoljstva tokom prve četiri godine braka. Istraživanje je obuhvatilo i faktore koji mogu utjecati na seksualni život parova, poput zajedničkog života ili dobivanja djece prije stupanja u brak. Parovi koji su učestvovali u ovom istraživanju bili su u prosjeku u kasnim dvadesetim godinama, a njihova etnička pripadnost bila je raznovrsna. 
Osim što je zaključeno da su parovi koji su živjeli zajedno prije braka u prvoj godini braka rjeđe i manje uživali u seksu, otkriveno je i da duže zabavljanje također negativno utječe na seks u prvoj godini bračne zajednice. S druge strane, djeca nisu značajno negativno utjecala na seksualni život parova.

Razlika u učestalosti seksa između ljudi koji su bili u vezi duže vrijeme i onih koji su bili u vezi kraće vrijeme nestaje nakon četiri godine braka. 
Prema autorima ovog istraživanja, potrebno je provesti daljnja ispitivanja kako bi se bolje razumjelo na koji način se seksualni odnos parova mijenja u prvih nekoliko godina braka i kako bi te promjene mogle dovesti do eventualnog razvoda.