Zaleđen, osušen ili višak: Šta treba napraviti od starog hljeba?

hljeb
Prema nedavno objavljenim podacima, Amerikanci bacaju skoro trećinu svih kupljenih namirnica.

 

Zapitajte se malo koliko ste se sami približili toj statistici. Potrošite li baš sve ili barem dobar dio hrane koju kupite?

Ako ste i vi među onima koji na ovaj način bacaju novac u smeće, a o stvaranju dodatne količine otpada da ne govorimo, možda je i u vašem slučaju namirnica koju najčešće ne stignete iskoristiti upravo hljeb.

Razumijemo vas, svježa štruca samo uz puno sreće i pekarskog umijeća može biti privlačna za jelo i nakon dva dana, a čim odstoji malo duže, ako uslovi čuvanja nisu optimalni, kroz tri-četiri dana na hljebu će se pojaviti plijesan pa ga nećete moći koristiti ni za bruschette, prženice ili kako već inače iskorištavate pomalo osušen hljeb.

Doskočite tom problemu prebacivanjem štruce koju niste stigli pojesti dok je još svježa i meka iz kutije za čuvanje hljeba u zamrzivač. Evo kako ga sve možete iskoristiti.

Za početak, možete ga, nakon što se odmrznuo, potopiti vodom, zamotati u foliju i zagrijati u pećnici.

Posljednjih desetak minuta uklonite foliju i pojačajte vatru pa će korica ponovno postati primamljiva i hrskava.

Nadalje, iskoristite ga za kuhanje. Smrznute štruce lako ćete, bez odmrzavanja, jednostavnim ribanjem na ribežu pretvoriti u domaće krušne mrvice, pa vam više nikad neće biti problem što ste usred pohanja ostali bez prezle.

Zamrznuti hljeb također možete naribati preko složenaca, musaki i lazanja negdje na pola pečenja, pa će dobiti neodoljivu hrskavu koricu. Ako ste skloni izradi knedlica za supu ili umake, hljeb prije zamrzavanja narežite na kockice ili na šnite pa ćete ih po vađenju iz “leda” ostaviti da se odmrznu u malo mlijeka.

Ovako zamrznut i odmrznut hljeb dobro će vam poslužiti kao dodatak pljeskavicama ili nadjevu za pečenu piletinu.

Izvor: