Zamrzavate li meso pravilno? Kako duže traje i šta ne raditi?

meso
Dodavanje soli prije zamrzavanja, rasijecanje i usitnjavanje skraćuje rok trajanja zamrznutog mesa te da je izuzetno važno dobro ga zapakirati prije stavljanja u zamrzivač

Prije nego što nabavite zalihe svih vrsta mesa, ako već niste, važno je znati kako sigurno i pravilno pohraniti meso u zamrzivač. Idealna temperatura zamrzavanja je minus 18 stupnjeva jer sprječava rast mikroorganizama i inaktivira sve mikrobe, poput bakterija, kvasaca i plijesni, a koje inače znaju biti prisutne u hrani. 

Stručnjaci kažu kako je potpuno sigurno zamrznuti meso u originalnom pakiranju. Međutim, planirate li ga čuvati u zamrzivaču dulje od dva mjeseca, tada je preporuka dodatno ga omotati plastičnom folijom ili staviti u vrećicu za zamrzavanje, ili jednostavno ga stavite u plastičnu vrećicu zajedno s ambalažom, prenosi goodhousekeeping.com.

Piletina i puretina

Prema FDA-i, američkoj Agenciji za hranu i lijekove, cijeli pilići i purani u zamrzivaču mogu biti do godinu dana. Zamrzavate li komade peradi poput prsa, bataka, nadbataka i krila, trebali bi ih pojesti u roku od devet mjeseci, dok iznutrice ne bi smjele stajati zamrznute dulje od tri do četiri mjeseca.

Govedina, teletina i janjetina

Kada je riječ o svježem mesu poput govedine, teletine ili janjetine, te vrste mesa mogu trajati i nekoliko mjeseci, ovisno o vrsti mesa. FDA kaže da se sirovi odresci mogu čuvati u zamrzivaču šest do 12 mjeseci. Kotleti, međutim, traju kraće zbog kostiju - od četiri do šest mjeseci. Pečeno meso može biti smrznuto između četiri mjeseca do godine.

 

Mljeveno meso

Neovisno o kojoj vrsti mljevenog sirovog mesa se radi, ne biste ga trebali držati u zamrzivaču dulje od tri do četiri mjeseca. 

Kuhano i preostalo meso

Kuhano meso ne održava svoju kvalitetu u zamrzivaču tako dugo kao sirovo meso. Prema FDA, kuhana jela od peradi i kuhana riba mogu se držati u zamrzivaču četiri do šest mjeseci, dok se druge vrste kuhanog mesa i jela od ostatka mesa (poput govedine, teletine, janjetine i svinjetine) ne smiju čuvati duže od dva do tri mjeseca.

Riba i plodovi mora

Riba i morski plodovi malo su komplicirani kada su u pitanju preporučene smjernice za zamrzavanje. Nemasna riba ( npr. tuna, bakalar) može stajati zamrznuta šest do osam mjeseci, a masna kraće - od dva do tri mjeseca (npr. inćuni, skuša, losos, srdele). Ostali svježi plodovi mora, poput škampa, rakova i lignji, u zamrzivaču traju tri do šest mjeseci.

Izvor: