Zašto djeca imaju omiljenog roditelja?

Jedno istraživanje je pokazalo da oko 90 posto ispitanih majki i očeva smatra da njihovo dijete više voli drugog roditelja ili da je barem tako bilo u nekom periodu.

Ako ste u istoj situaciji, nemojte to da shvatate lično i nemojte da sumnjate u svoje roditeljske vještine.

Iako to možda može da vas povrijedi, imajte na umu da je sasvim normalno što dijete u određenom periodu života ima omiljenog roditelja. Evo koji su razlozi i kako da se ponašate, piše Mondo.rs.

Da li ste ikada primjetili da vaše dijete u svim zabavnim aktivnostima želi da uživa sa vašim partnerom, a ne sa vama? Da li vaš sin ili kćerka želi da ga/je oblači vaš partner, da ih on hrani i čita im priče, čak i kada ste vi tu? Mnogi roditelji se sa tim suočavaju i to je normalno, tj. nema veze sa tim koliko ste dobar roditelje.

Zašto se to dešava

Djeca i tinejdžeri mogu da favorizuju jednog roditelja u različitim životnim periodima iz različitih razloga. Kada je riječ o manjoj djeci, "biranje" jednog roditelja kao omiljenog je zdrava i nephodna faza razvoja, a dijete na ovaj način "traži" osobu koja najbolje brine o njemu i podržava ga. Kada dijete ulazi u pubertet, mišljenje o "omiljenom" roditelju može da se promijeni i po nekoliko puta.

Nemojte da dozvolite da vas to muči

Možda ne zvuči jednostavno, i vjerovatno nije, ali najbolje što možete da uradite u tom slučaju je da jednostavno pustite. Ako ste vi "isključeni" roditelj, što više zahtjevate pažnju djeteta, to će ono trčati više u suprotnom smjeru. Sjetite se da je to normalna faza i da će se završiti. Ostanite smireni, strpljivi i iskoristite slobodno vrijeme koje imate za sebe.

Oba roditelja moraju da provode vrijeme sami sa djetetom

Ukoliko ste vi omiljeni roditelj, dajte i partneru šansu da se zabavlja sa djetetom. Lako se može desiti da u najzabavnijim aktivnostima uživate dok partner radi ili obavlja kućne poslove, pa ako primjećujete nejednakost u vremenu koje provodite sa djetetom, trebalo bi da to ispravite.

Radite stvari kao porodica

Grupne aktivnosti su sjajne jer u njima mogu da uživaju svi članovi porodice i da se niko ne osjeća isključeno. Dakle, dobra je ideja da u redovne porodične aktivnosti uvedete čitanje knjige djetetu, tako što ćete se vi i partner smjenjivati. Čak i samo deset minuta porodičnih aktivnosti mogu da vas zbliže kao porodicu i da djetetovu pažnju usmjere na roditelja koji nije omiljen.

Obnovite vezu sa djetetom

Ako mislite da se vaša veza sa djetetom "olabavila", osmislite nešto što ćete zajedno raditi i neka to postane vaša tradicija. Možete da idete na djetetovo omiljeno mjesto, da sakupljate lišće ili kamenčiće u šetnji, da brojite zvijezde prije spavanja... ili šta god vam zabavno padne na pamet.

Razgovarajte sa partnerom

Bez obzira da li ste vi omiljeni roditelj ili ne, vaš partner mora da bude svjestan vaših osjećanja. Umesto da shvatate lično i krijete ta osjećanja, razgovarajte sa partnerom kako biste zajedno smislili plan kako da izbalansirate porodične odnose da bi svima bilo prijatno i da bi svi bili sretni i zadovoljni.

Uporedite stilove roditeljstva

Ponekad od stila roditeljstva zavisi ko je omiljeni djetetov roditelj. Analizirajte vaše ponašanje i uloge roditelja - može se desiti da je omiljeni roditelj opušteniji, dok je drugi veoma strog.

Kako god da se osjećate, pokažite ljubav i poštovanje prema partneru i prema djetetu.

Osjećaj isključenosti boli, ali čak i ako se tako osjećate, izbjegavajte da kritikujete ili krivite svoje djete ili partnera. Ne pokazujte ljutnju ili razočaranje, komunicirajte s ljubavlju i poštovanjem.

Kritike i negativni komentari u ovoj situaciji mogu da navedu dijete da se loše osjeća, zato budite mudri i strpljivi i uspjećete da se izborite sa ovom situacijom

Izvor: