Znate li kako i kada se čisti filter u mašini za suđe? Ovo je razlog zašto ne pere dobro

mašina za suđe
Uklanjanje prljavštine i ostataka hrane s kuhinjskih predmeta težak je posao, a čak vaša mašina za suđe nakon nekog vremena može osjetiti negativan učinak.

 

Ali ne brinite, jer su stručnjaci za čišćenje otkrili pristup koji možete primijeniti kako biste svoju mašinu riješili svih mirisa i prljavštine.

Instagram profil Zapatas Cleaning Services podijelio je praktičan način čišćenja perilice posuđa, koristeći proizvode koje već imate kod kuće.

S vremenom će se u vašoj mašini za suđe nakupiti sapun za masnoću, prljavština i ostaci hrane. Ne samo da to stvara tlo za razmnožavanje bakterija, već smanjuje učinkovitost uređaja – objasnili su.

Za prvi korak, stručnjaci preporučuju korištenje alkoholnog octa i četke za ribanje za čišćenje filtra, stranica i bilo kojih teže dostupnih dijelova vašeg stroja.

Zatim su savjetovali: “Sipajte malo octa u šoljicu koja se može prati u mašini za suđe, stavite je na gornju rešetku i pokrenite dugi ciklus. Ocat će razgraditi masnoću, ostatke sapuna i prljavštinu. “

Kada ciklus završi, uklonite šoljicu octa, izlijte veliku količinu sode bikarbone na dno mašine za suđe i pokrenite još jedan dugi ciklus. Soda bikarbona će eliminirati sve mirise koje mašina može imati.

Nakon toga možete pokrenuti dva odvojena ciklusa u kojima se mašina počinje sama čistiti, a potrebna su dva odvojena ciklusa jer će se ocat i soda bikarbona međusobno poništiti s obzirom na različite razine kiselosti.