NSRS još jednom odbila Dodikov veto u Predsjedništvu BiH: Prihvaćen sporazum s Britancima

.
Poslanici Narodne skupštine Republike Srpske nisu podržali veto člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz ovog entiteta Milorada Dodika na Odluku o pokretanju postupka za vođenje pregovora radi zaključivanja sporazuma o partnerstvu, trgovini i saradnji između BiH i Velike Britanije.

Ovu odluku je bez konsenzusa usvojilo Predsjedništvo BiH nakon čega je Dodik povukao vitalni nacionalni interes, ali s obzirom na to da ga nije podržala Narodna skupština RS-a, Odluka će stupiti na snagu.

Od 62 prisutna narodna poslanika na 32. posebnoj sjednici, za potvrđivanje veta člana Predsjedništva BiH iz srpskog naroda glasali su 51 narodni poslanik, niko nije bio protiv, dok je 11 narodnih poslanika bilo uzdržano tokom glasanja.

U posljednje vrijeme, Dodik sve češće za svoje hirove nema podršku u Narodnoj skupštini, a ovo je treća posebna sjednica na kojoj vladajuća koalicija ne uspjeva osigurati potrebnu dvotrećinsku većinu.

Opozicionari su odmah kazali da neće dati svoju podršku jer smatraju da nije dobro odbiti trgovinski sporazum s Britanijom.

Duško Ivić, šef Kluba DNS-a koji je nerijetko stajao na stranu Dodika, je rekao da je mehanizam vitalnog nacionalnog interesa Dodik namjerno devalvirao i podsjetio da je on pokretan zbog raznih pitanja za koja je ustvrdio da nisu interes RS-a.

Dodik je odmah nakon sjednice na Twitteru komentarisao glasanje kazavši kako je opozicija "predvođena PDP-om i SDS-om glasala protiv Srpske".

Inače, Dodikov veto prvi put je odbijen kada ga je uložio na odluke o diplomatskim aktivnosti kao što su uspostavljanje ambasada, zatim su poslanici oborili i veto koji se odnosio na to da Republika Srpska neće učestvovati u zajedničkom, državnom testiranju pismenosti.

Izvor: