Pada li Vlada USK i hoće li Trojka iskoristiti neslaganja između SDA i NES-a?

f

Već nakon osam mjeseci od formiranja moguća je rekonstrukcija Vlade Unsko-sanskog kantona. Naime, opozicija je dobila priliku za sastavljanje nove vlade usljed pogoršanih odnosa između NES-a i SDA kao vladajućih stranaka u ovom kantonu

Kantonalni zvaničnici ove dvije stranke jučer su imali sastanak na kojem je SDA od NES-a zahtijevala da joj se ustupi više pozicija nego što je to prvobitno dogovoreno.

Razlog zbog kojeg je SDA to zatražila jeste što sada ima više kantonalnih zastupnika nego NES. Brojčana promjena u korist SDA desila se nakon što su NES napustila dva zastupnika.

Međutim, NES nije voljan da udovolji SDA i to je naznačeno na jučerašnjem sastanku. Pukotine u odnosima ove dvije stranke nastoji iskoristiti Trojka (SDP, NiP i NS kao opozicione stranke).

Kako saznajemo, ove stranke već rade na formiranju nove kantonalne vlasti i moguće je da aktuelna vlada s premijerom Mustafom Ružnićem (NES) bude smijenjena do početka sljedeće sedmice. Ono što još nije poznato jeste da li će SDP, NiP i NS formirati vlast sa SDA ili sa NES-om. Osim spomenutih stranaka, vlast u USK čine DF i SBiH.