Putin o dešavanjima na Bliskom istoku: SAD želi neprestani haos

.
Putin je rekao da se Rusija u Ukrajini bori s američkim snagama u sjeni, koje je također okrivio za krizu na Bliskom istoku.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin okrivio je Zapad za krizu na Bliskom istoku, gdje Izrael bombardira Pojas Gaze u pokušaju iskorjenjivanja Hamasa koji je 7. oktobra ubio oko 1400 ljudi, uglavnom civila.

U televizijskom obraćanju na sastanku članova Vijeća sigurnosti i vlade te čelnika policijskih agencija, Putin je priznao činjenicu da je "kriza na Bliskom istoku započela terorističkim napadom protiv izraelskih civila", no onda je utvrdio da je "umjesto kažnjavanja zločinaca i terorista, nažalost, krenula osveta na principu kolektivne odgovornosti".

Udario na Zapad

Potom je udario na Zapad. Rekao da "američke vladajuće elite i njihovi sateliti" stoje iza ubistava Palestinaca u Gazi i iza sukoba u Ukrajini, Afganistanu, Iraku i Siriji te da su oni "najveći dobitnici globalne nestabilnosti".

- Potreban im je neprestan haos na Bliskom Istoku. Stoga SAD daje sve od sebe da diskreditira one zemlje koje insistiraju na trenutnom prekidu vatre u Pojasu Gaze, na prekidu krvoprolića i koje su spremne dati stvarni doprinos rješavanju krize, umjesto da parazitiraju na njoj.

Rusija podržava trenutni prekid vatre u Gazi i rješenje dvije države. Rusija je također razbjesnila Izrael kad je primila delegaciju Hamasa u Moskvi.

Putin je rekao da se Rusija u Ukrajini bori s američkim snagama u sjeni, koje je također okrivio za krizu na Bliskom istoku.

- Palestini se može pomoći samo borbom s onima koji se nalaze iza ove tragedije. Mi smo Rusija i borimo se s njima u kontekstu specijalne vojne operacije. I mi i oni koji teže za pravom istinskom slobodom - rekao je.

Dešavanja u Dagestanu

- Ključ rješavanja ovog sukoba je stvaranje suverene, nezavisne palestinske države - rekao je Putin, dajući do znanja kako to nije cilj Vašingtona.

Također je okrivio Zapad i Ukrajinu, čiju su petinu teritorija okupirale ruske snage, za događaje u Dagestanu, gdje je bijesna rulja u nedjelju navečer pokušala linčovati putnike koji su upravo sletjeli na aerodrom u gradu Mahačkala iz Izraela.

- Sinoćnji događaji u Mahačkali potaknuti su, uključujući i preko društvenih mreža, ne samo s teritorija Ukrajine, nego od strane agenata zapadnih obavještajnih službi - rekao je Putin.