Alpinisti nestali na drugom najvišem vrhu svijeta, šanse da su živi su minimalne

.
PAKISTANSKI vojni helikopteri treći dan zaredom nastavljaju potragu za trojicom alpinista nestalih prilikom uspona na drugu najvišu planinu svijeta, K2, no sve više splašnjavaju nade u njihovo preživljavanje u ekstremnim uvjetima.

Pakistanac Muhamad Ali Sadpara, Islanđanin John Snorri i Čileanac Juan Pablo Mohr posljednji su put viđeni u petak oko podne na dionici smjera koji se smatra najtežim dijelom uspona, tzv. Uskom grlu (Bottleneck), strmom i tijesnom usjeku tek 300 metara udaljenom od vrha K2 na 8611 metara nadmorske visine.

 

S Pakistancem je bio njegov sin, no vratio se u logor

Sadpara, jedan od najboljih pakistanskih alpinista, koji se popeo na osam najviših planina, na K2 je krenuo sa sinom, no vratio ga je zbog problema s maskom za kisik.

 

Sin se spustio u logor ispod Bottlenecka, vjerujući da je trojac dosegao vrh te da će se uskoro i oni spustiti.

 

"U šatoru sam cijelu noć imao upaljenu lampu kako na silasku ne bi promašili logor", rekao je.

 

Kazao je da su šanse za preživljavanje po zimi na 8000 metara više od dva ili tri dana gotovo nikakve, no još uvijek se nada da će se nastaviti potraga za tijelima njegovog oca i dvojice ostalih alpinista.

Ovo je drugi pokušaj te skupine da uspješno ostvari zimski uspon na K2. Do sada su ove sezone živote izgubila trojica alpinista. Pakistanski spasioci su prije tri dana pronašli tijelo bugarskog penjača Atanasa Skatova.

 

Družina iz Nepala uspjela se popeti na K2, bilo je -40 stupnjeva

Sredinom siječnja je prva nepalska ekspedicija od deset ljudi uspjela u do tada neviđenom pothvatu - zimskom usponu na K2, vrh smješten na granici Kine i Pakistana.

 

Predvodio ih je bivši Gurka i pripadnik britanskih specijalnih vojnih snaga Nirmal Purja, koji se prethodno u samo šest mjeseci popeo na svih 14 vrhova iznad 8000 metara. Na K2 su se popeli po Abruzzijevom grebenu, na temperaturi od minus 40, ali srećom uz lagani vjetar i po vedrom, sunčanom danu. 

 

Nirmal Purja, poznat po nadimku Nimsdai, popeo se na K2 bez pomoći boca s kisikom. U svojoj jučerašnjoj objavi na Instagramu poručio je kako "teška srca iščekuje vijest o tim sjajnim dečkima s kojima ga vežu neke velike priče i uspomene".

 

Isti dan kada se Purjina ekipa popela na K2, život je na toj planini izgubio španjolski alpinist Sergio Mongote, a mjesec dana prije njega i Amerikanac Alex Goldfarb-Rumyantzev. Godine 2008. u samo dva dana je na K2 poginulo 11 penjača.