Bayer, Leipzig i dvije Borussije nastavljaju borbu za Ligu prvaka

ddd
U prvoj utakmici 29. kola Bayer Leverkusen je kao gost pobijedio Freiburg

Nakon pobjede Bajerna protiv Borusije u Dortmundu (0:1), u 28. kolo, titula najvjerovatnije neće mijenjati vlasnika. Odličnom serijom rezultata ovog proljeća klub iz Minhena je nadoknadio sve što je prosuo jesenas i sada ima čak sedam bodova viška u odnosu na prvog pratioca iz Dortmunda, samo pet kola prije kraja Bundeslige. 

Augsburg u Berlinu

Međutim, velika borba vodit će se za plasman u Ligu prvaka. ”Milioneri” su najbliži tom cilju, a za preostala dva mjesta u igri su Bajer Leverkuzen, Lajpcig i Borusija Menhengladbah.

U prvoj utakmici 29. kola Bajer Leverkuzen je kao gost pobijedio Frajburg. Jedini pogodak postigao je sjajni Kai Haverc (Havertz) u 54. minuti. Ovim trijumfom "Apotekari" su se iskupili za poraz od Volfsburga u prošlom kolu na svom terenu i došli do trećeg mjesta na tabeli, ali sa utakmicom više od Lajpciga.

Inače, Haverc je postao najefikasniji fudbaler mlađi od 21 godine u historiji Bundeslige. Bio je to njegov 35 pogodak u bundesligaškoj karijeri. Tako je pretekao slavnog napadača Šalkea Klausa Fišera (Fischera), koji se do 21. rođendana 34 puta upisao u bundesligaške strijelce...

Prinudna pauza je više nego dobro-došla Herti našeg Vedada Ibiševića. Prije pauze slavili su samo jednom u šest uzastopnih utakmica, a u posljednja tri kola osvojili su sedam bodova. Klub iz Berlina pobijedio je u Sinshajmu i Union u gradskom derbiju, dok su u srijedu ostali neporaženi i u Lajpcigu. Očigledno da je da je tim proigrao i sigurno se sada Jirgen Klinsman (Jurgen Klinsmann) kaje što nije više koristio našeg asa. Sada Herti u goste dolazi Augzburg, tim koji još nije obezbijedio opstanak, ali ekipa koja je prava mora za kladioce. Augzburg je prvo izgubio na svom terenu od Volfsburga, onda je deklasirao Šalke u Gelzenkirhenu, da bi u 28. kolu odigrao samo 0:0 protiv posljednjeplasiranog Paderborna na svom terenu. 

Bičakčić u Majncu

S druge strane, Hofenhajm našeg Ermina Bičakčića gostuje u Majncu. Za domaći tim ova utakmica ima ogroman značaj. Majnc je dobro odigrao u Berlinu i osvojio bod proti Uniona, ali je Fortuna slavila protiv Šalkea, pa sada zaostaje samo bod za Majncom koji je još uvijek prvi tim iznad crte. Eventualni loš rezultat protiv Hofenhajma mogao bi skupo da košta ovaj tim, pa da mu u preostalih pet kola bude veoma teško da obezbijede opstanak, pošto im ni raspored nije naklonjen - gostovat će u Frankfurtu, Dortmundu i Leverkuzenu. Jesenas je Majnc napravio pravi podvig i slavio u Sinshajmu sa čak 5:1 i pored toga što je cijelo drugo poluvrijeme igrao sa igračem manje.

Hofenhajm je doživeo iznenađujući poraz od Herte, ali je u dva posljednja kola podigao nivo igre i osvojio četiri boda u mečevima protiv Paderborna i Kelna. Ponovo su u konkurenciji za plasman u Ligu Evrope, pošto su samo tri boda udaljeni od Volfsburga koji zauzima šestu poziciju.

Parovi 29. kola: Petak; Frajburg – Leverkuzen 0:1. Subota: Herta – Augzburg, Majnc – Hofenhajm, Šalke – Verder, Volfsburg – Ajntraht (svi mečevi počinju u 15.30 sati), Bajern – Fortuna (18.30). Nedjelja: Menhengladbah – Union Berlin (15.30), Paderborn – Dortmund (18.30), Ponedjeljak: Keln – Lajpcig (20.30).