Beljerinu smeta nepravda: O Palestini šutite, a pogađa vas Ukrajina

sdf

Invazija Rusije na Ukrajinu glavna je tema u medijima u posljednjih mjesec dana, a vjerovatno će to i ostati još jedan duži period.

Mnogi poznati sportisti svakodnevno kritikuju i pozivaju na zaustavljanje rata u Ukrajini, te pružaju moralnu podršku ukrajinskom narodu.

Ipak, Hektoru Beljerinu (Hector Bellerin), poznatom španskom desnom bočnom fudbaleru i članu Betisa, zasmetalo je što se potpuno zaboravilo na druge ratove u svijetu gdje također ginu nevini ljudi.

On je tokom jednog intervjua otvoreno kritikovao duple standarde u Evropi jer šute zbog agresije na Palestinu, a svakodnevnu tragediju u Ukrajini često komentarišu i skreću pažnju na iste.

Malo je teško vidjeti da smo više zainteresovani za ovaj rat nego za ostale. Ne znam da li je to jer taj konflikt može uticati na nas direktno kroz ekonomiju ili sa prilivom izbjeglica, pita se Beljerin.

Na rat u Palestinu se potpuno šuti, niko ne priča o tome. Jemen, Irak... to što sad Rusija ne igra na Svjetskom prvenstvu, neke druge zemlje nisu trebale godinama. Mislim da je to rasistički i ima vrlo malo empatije jer se životi gube u mnogim sukobima, a dajemo samo važnost onim koji su nam bliski, rekao je Beljerin.

Postali smo slijepi i teško mi je što se važnost pridaje samo nekim stvarima, poručio je fudbaler Betisa.