BiH obuhvaćena specijalnim UEFA pravilom uoči žrijeba kvalifikacija za EP

Žrijeb kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2020. godine održat će se 2. decembra u Dublinu. Nakon što je sinoć kompletirana grupna faza Lige nacija, UEFA je zvanično potvrdila jakosne grupe.

Žrijeb za Evropsko prvenstvo imat će i ostala ograničenja, a podijeljena su u četiri kategorije. Neke reprezentacije se neće moći susresti zbog političkih problema, a u toj kategoriji je i reprezentacija BiH. Tako “Zmajevi” neće moći biti u grupi sa Kosovom. Sa Kosovom u grupi ne može biti ni Srbija, a spriječen će biti eventualni susret Ukrajine i Rusije, Armenije i AZerbejdžana te Gibraltara i Španije.

Također, najviše dvije selekcije u čijim državama postoji rizik od zimksih uslova tokom godine mogu biti zajedno u grupi, a tu se misli na: Bjelorusiju, Estoniju, Farska Ostrva, Finsku, Island, Latviju, Litvaniju, Norvešku, Rusiju i Ukrajinu.

Postoji i ograničenje sa predalekim destinacijama, a UEFA u grupi dozvoljava samo jedan takav par. Ovo se odnosi na:

Azerbejdžan: sa Gibraltarom, ili Islandom, ili Portugalom;
Island: sa Armenijom, ili Kiprom, ili Gruzijom ili Izraelom;
Kazahstan: sa Andorom, ili Engleskom, ili Francuskom, ili Farskim Ostrvima, ili Gibraltarom, ili Islandom, ili Maltom, ili Sjevernom Irskom, ili Portugalom, ili Republikom Irskom, ili Škotskom, ili Španijom, ili Velsom.

Obzirom da će se Euro 2020. godine igrati u više zemalja, kako bi sve države koje organizuju Euro imale prilike učestvovati, u kvalifikacionoj grupi neće moći da se susretnu više od dvije države koje učestvuju u organizaciji Evropskog prvenstva.

Utakmice Evropskog prvenstva 2020. godine igrat će se u Azerbejdžanu, Danskoj, Engleskoj, Njemačkoj, Mađarskoj, Italiji, Holandiji, Republici Irskoj, Rumuniji, Rusiji, Škotskoj i Španiji.