"Bravo, Ozile, ovo je najljepši gol protiv virusa fašizma"

Odluka Mesuta Ozila da se povuče iz reprezentacije Njemačke glavna je sportska vijest u ovoj zemlji, ali i u Turskoj.

Ozil je u svom zvaničnom saopštenju poručio da se povlači zbog rasizma i diskriminacije ljudi porijeklom iz Turske, te je otkrio i da se njegov položaj u nacionalnom timu mnogo narušio nakon fotografije sa Recepom Erdoganom.

"Kada pobijedimo, ja sam Nijemac, a kada izgubimo onda sam Turčin. Uvijek su me nazivali Nijemcem-Turčinom, dok Podolskog i Klosea nikad nisu gledali kao Poljake, već samo kao Nijemce. Je li to zbog toga što sam musliman?", zapitao se Ozil, koji je danas dobio podršku visokih turskih dužnosnika.

"Čestitam Mesutu Ozilu koji je, napuštajući njemačku reprezentaciju, postigao najljepši gol protiv virusa fašizma", na svom Twitteru je napisao ministar pravosuđa Turske Abdulhamit Gul.

Portparol predsjednika Turske, Ibrahim Kalin, izrazio je žaljenje što se Özil "mora braniti na taj način".

"Velika šteta za one koji se nazivaju tolerantnim i multikulturnim", rekao je Kalin, dok je turski ministar sporta Mehmet Kasapoglu podržao fudbalera riječima: "Bravo, brate Ozile".

Mesut Ozil je za reprezentaciju Njemačke odigrao ukupno 92 utakmice, postigao je 23 gola uz 40 asistencija i vjerovatno je očekivao da će imati mnogo ljepši oproštaj od Elfa.