Čuveni sudija pobjegao iz Egipta nakon optužbi da je homoseksualac, nije mario ni za veliki novac

sudija
Bivši engleski nogometni sudija Mark Clattenburg bio je primoran da napusti svoju poziciju šefa suđenja u Egipatskom nogometnom savezu nakon što je optužen da je homoseksualac.

 

Englez se suočio i sa prijetnjama navijača, a manje od godinu dana nakon preuzimanja funkcije, bivši arbitar je podnio ostavku.

Nakon što je napustio englesku Premier ligu 2017. godine, Englez je postao šef suđenja u Saudijskoj Arabiji, zatim u Kini i Grčkoj prije nego što je stigao u Egipat u junu 2022. godine.

Prema pisanju nekoliko britanskih medija, uključujući Daily Mail i The Sun, Mark Clattenburg je strahovao za svoju sigurnost nakon što je dobio prijetnje od lokalnih pristalica. Posljednjih nekoliko sedmica njegova pozicija je oslabljena glasinama koje je lansirao Mortada Mansour predsjednik kairskog kluba Zamalek.

Čelnik Zamaleka optužio je Engleza da je napustio svoju partnericu da bi se upustio u homoseksualnu vezu u Egiptu, a taj način Mansour je okrenuo navijače protiv bivšeg elitnog UEFA-inog sudije.

Iako se istospolne veze ne smatraju kriminalnim u Egiptu, javno mnijenje je i dalje prilično suprostavljeno prema LGBT zajednici, a gay parovi se obično gone po zakonu o "uobičajenom razvratu" i mogu se suočiti sa zatvorskom kaznom od šest mjeseci do tri godine.

Mark Clattenburg koji je u Egiptu zarađivao skoro 36.000 eura mjesečno nakon prijetnji je napustio zemlju i nije želio da uprkos dobroj zaradi dovede svoj život u opasnost.