Damir Mašić: Šteti se broje dani, dok dionice autoceste kasne i po nekoliko godina

.
Federalni zastupnik SDP-a Damir Mašić obratio se putem Facebooka i ustvrdio da je gradnja autoceste u Federaciji BiH dolaskom premijera Fadila Novalića i vlade SDA-HDZ doživjela potpuni zastoj.

 

Kako ističe, tome u prilog govori činjenica da je za gotovo osam godina ove vlade izgrađeno i pušteno u promet samo 10 kilometara autoceste (dionica zeničke zaobilaznice).

I tih 10 kilometara, navodi, pušteno je uz neviđeni skandal jer nisu bile pribavljene sve potrebne dozvole zbog čega je tek otvorena dionica bila već sutradan zatvorena od nadležnih inspekcija.

"Dionica Zvirovići - Počitelj je samo još jedan u nizu dokaza nesposobnosti i neodgovornosti premijera Fadila Novalića, resornog ministra Denisa Lasića i prethodnog menadžmenta Autocesta FBiH. Ova dionica spaja regionalnu cestu M-17 sa već, prije gotovo 10 godina od strane prethodne vlade, izgrađenom dionicom Zvirovići (Međugorje) - Bijača (granični prelaz sa Hrvatskom)", navodi Mašić.

Nakon završenog tendera 2014. godine na kojem su dvije domaće kompanije bile prvoplasirane, ova dionica je trebala da počne da se gradi 2015. i da bude završena 2018. godine.

Vlast u FBiH je, ističe Mašić, zajedno sa prethodnom upravom Autocesta tada nekoliko puta obarala tender zbog čega smo došli u situaciju da u 2022. godini još uvijek nemamo izgrađenu ovu dionicu i ne znamo ni kada će u konačnici biti i završena.

VIDEO POGLEDAJTE OVDJE.

Kako je rekao, "da smo uređena zemlja danas bi neko morao odgovarati zbog toga što građani četiri godine nisu u prilici da koriste tu dionicu autoceste zbog nečije neodgovornosti, nesposobnosti ili možda čak i potencijalnog kriminala".

"Da situacija bude još bizarnija, oni koji bi trebali odgovarati ljudima za svoj javašluk i nesposobnost, danas drže moralne lekcije i broje dane okvirnog roka za završetak radova prve dionice nove tramvajske pruge u Sarajevu najuspješnijem ministru saobraćaja do sada u Vladi Kantona Sarajevo Adnan Šteta. Čovjeku koji je za samo dvije godine izvadio iz prašnjavih ministarskih ladica i pokrenuo ključne infrastrukturne projekte koji su nekoliko decenija ležali netaknuti upravo zbog nesposobnosti SDA-ovih prethodnih ministara. Da imaju imalo morala, etike, ali i obraza, ljudi iz sarajevske SDA bi do sada bi barem jednom javno postavili pitanje svom premijeru Fadilu Novaliću zbog čega ova dionica kasni pune četiri godine? Bruka i sramota!", zaključio je Mašić.

(Screenshot: Facebook)