Do kraja godine očekujemo odluku o kandidaturi za ZOI 2030.

Konačnu odluku o tome hoće li Sarajevo biti dio zajedničke kandidature s Barcelonom za Zimske olimpijske igre 2030., predsjednik Olimpijskog komiteta Bosne i Hercegovine Izet Rađo očekuje u drugoj polovini ove godine.

Kako kaže, pripreme za kandidaturu prijestonice španske pokrajine Katalonije idu u tri faze. Rađo ne vjeruje da će neki od tih koraka biti formaliziran prije završetka Ljetnih olimpijskih igara u Tokiju u julu ove godine.
 

Tri koraka

- Prema mojim informacijama, pripreme idu u tri faze, a mi bismo do kraja ove godine trebali imati opipljive informacije o tome jesmo li prihvaćeni kao partneri i hoćemo li se naći u aplikaciji Barcelone za organizaciju ZOI-ja 2030. - kaže Rađo za “Dnevni avaz”.

U slučaju pozitivnih signala iz Katalonije, krenulo bi se u realizaciju projekta.

 

Slično prošlogodišnjem Evropskom zimskom olimpijskom festivalu mladih (EYOF) u Sarajevu i Istočnom Sarajevu, u OKBiH očekuju podršku države, samo na još višem nivou, jer će ZOI 2030. biti centralni sportski događaj na planeti.

- Mi bismo bili supotpisnici sporazuma s Barcelonom, ali kao nevladina organizacija, ne možemo pružiti odgovarajuće novčane garancije. To bi činila država, a osnovni nosilac projekta bili bi Grad i Kanton Sarajevo.
Pun pogodak

Slično je bilo sa EYOF-om, kada su svi nivoi vlasti potpisali garancije, koje su na kraju ispoštovane naglasio je Rađo.

Predsjednik OKBiH vjeruje da bi projekt ZOI 2030. bio pun pogodak, sa svakog aspekta, od sportskog, preko turističkog, odnosno promotivnog, pa od onog također bitnog, finansijskog...

Rađo stoga smatra da bi se finansijska konstrukcija zatvorila bez problema.

- Mi smo, uprkos svim problemima, napravili od Olimpijskog komiteta BiH samoodrživu organizaciju. To su prepoznali naši međunarodni partneri, a vjerujemo i da bismo u slučaju kandidature za ZOI dobili i adekvatnu podršku države - rekao je Rađo.
 

Diplomatska akcija

Rađo kaže da nije bilo jednostavno stupiti u pregovore s Barcelonom zbog napete političke situacije u odnosima ove španske pokrajine s centralnim vlastima u Madridu.

- Bili smo primorani i na određene diplomatske poteze zbog tenzija u Kataloniji. Kontaktirali smo s Olimpijskim komitetom Španije i dobili uvjeravanja da ne postoji problem da direktno pregovaramo s predstavnicima Katalonije u vezi s kandidaturom za Olimpijske igre - kaže Rađo,prenosi avaz.ba.

U SARAJEVU

bi najvjerovatnije bile održana olimpijska takmičenja u bobu, sankanju i skeletonu na stazi na Trebeviću.