Edin Džeko i Senad Lulić obilježili vikend: Definitivno su osigurali mjesto u legendama mrskih rivala

dzeko
Roma pamti mnoge velike napadače, neki imaju status legendi ovog popularnog rimskog kluba, a još jedan je sebi osigurao mjesto među njima, to niko ne može poreći. Batistuta, Balbo, Delvekio (Delvecchio) ili Feler (Voller)... Svi oni su postizali pogotke za Romu, bili su sjajni pred protivničkim golom, ali niko kao Edin Džeko.

Kapiten reprezentacije BiH i Rome u subotu je postigao 100. gol u dresu „Vučice“ i po tome je ispred svih pobrojanih legendarnih napadača ovog kluba, a, kako kažu Italijani, ovo nije „labuđi pjev“. Ne pokazuje naznake da će stati i iako uskoro puni 34 godine, od Džeke treba očekivati još lijepih trenutaka za navijače Rome, ali i sve Bosance i Hercegovce.

Edin Džeko rođen je 17. marta 1986. godine u Sarajevu. Iz Željezničara je veoma rano otišao u češke Teplice, odakle je napravio prvi veliki transfer u Volfsburg. Za njemački klub postigao je 85 golova, a zatim prešao u Mančester siti, u kojem je prije prelaska u Romu bio strijelac 72 puta. U dresu reprezentacije BiH protivničke mreže tresao je 58 puta.

Vikend koji je za nama u Seriji A obilježio je i povratnik u bh. dres Senad Lulić, budući da je protiv Spala odigrao 350. meč u dresu Lacija i trenutno je peti na vječnoj listi igrača s najviše nastupa u dresu rimskog kluba.

Ispred njega čini se nedostižnim Stefan Radu sa 368 mečeva, ali samo iz razloga što je Lulić najavio da će napustiti Lacio na kraju sezone.

Povratnik u redove reprezentacije BiH do kraja sezone može maksimalno doći do cifre od 366 utakmica jer se Lacio oprostio od Kupa i Lige Evrope.

Rekorder s najviše nastupa u dresu Lacija je legendarni Đuzepe Favali (Giuseppe Favalli), koji je odigrao 401 meč.