Englezi smatraju da je fotografija iz 2017. godine početak rađanja ideje o Superligi

.
Engleski Daily Mail objavio je zanimljivu fotografiju iz 2017. godine s pitanjem da li su već tada u New Yorku čelnici Arsenala, Manchester Uniteda i Liverpoola dogovarali stvaranje evropske Superlige.

Vlasnici nogometnih klubova i izvršni direktori koji stoje iza formiranja novog nogometnog takmičenja - evropske Superlige, prema pisanju engleskih medija počeli su pregovore još prije tri i po godine o stvaranju ovog takmičenja i kako navode, novac je od početka pokretačka ideja ovog projekta.

Vlasnik Liverpool John Henry i tadašnji direktor Arsenala, a danas Milana, Ivan Gazidis, sastali su se u oktobru 2017. godine sa direktorom Manchester Uniteda Edom Woodwardom i braćom Glazer, vlasnicima Crvenih đavola Avramom i Joelom u jednom od najpoznatijih restorana u New Yorku, a navodno su već tada raspravljali o formiranju Superlige koja bi pomenutim klubovima osiguarla enormno veće prihode.

Tada je Sportsmail pisao kako su na "dnevnom redu" bila primanja od TV prava, pri čemu su pomenuti klubovi zbog svog brenda u Engleskoj i svijetu tražili puno veću zaradu od drugih klubova, navodeći kao primjer model iz Španije gdje takav tretman već imaju Barcelona, Real Madrid i Atletico.

Engleski mediji su također izvukli podatak da je u vrijeme nastajanja ove fotografije Arsenal rekao da je Gazidis u New Yorku bio kod vlasnika Stana Kroenkea i da su razgovorali o NFL-u, ne o nogometu, iz Uniteda su tada kazali da je Woodward posjetio Glazzere također zbog NFL-a, dok su iz Liverpool istakli da je Henry u New Yorku bio zbog "zajedničkih interesa" Premiershipa.