Ovo su fudbaleri na koje bi Prosinečki morao računati u junu

Fudbalsku reprezentaciju BiH u junu očekuju kvalifikacione utakmice protiv Finske i Italije. Obje u gostima.

Selektor Prosinčeki pred ovaj ciklus ima “glavobolje”. Zmajevi će biti lišeni usluga Miralema Pjanića, koji je protiv Grčke dobio crveni karton, a nedavno mu je određena suspenzija od dvije utakmice.

“Žuti” će morati tražiti nova rješenja, a nekoliko igrača ove sezone igra sjajno i s punim pravom čeka poziv Prosinečkog, pišu sportske.ba.

Dva kandidata kao zamjena za Pjanića

MARIO VRANČIĆ iza sebe ima briljantnu sezonu u dresu Norwicha. Kanarinci su izborili plasman u Premiership, a jedan od najzaslužnijih je bio i Vrančić. Po statistikama drugi je najkorisniji igrač ekipe. U 37 utakmica postigao je devet golova, upisao šest asistencija. Golčinom protiv Blackburna je ovjerio kartu za Premiership žuto-zelenim.

Image

Strasbourg je u Francuskoj osvojio Liga kup. Izborili su plasman u Evropa ligu, a sredinom terena dirigovao je SANJIN PRCIĆ. Naš veznjak je došao zimus iz Levantea i sjajnim partijama poprimio epitet igrača bez kojeg je igra Strasbourga nezamisliva. Ugledni mediji među njima i L'Equipe, Prcića su više puta svrstavali u tim kola, a u Strasbourgu ozbiljno razmišljaju o nastavku saradnje, jer bi naš veznjak bio dobar kapital za podebljanje kase u sezonama ispred nas.

Image

“Gužva” u napadu

Salernitana je završila u zlatnoj sredini Serije B, a nakon pvorede se vratio MILAN ĐURIĆ. Robusni napadač je u posljednjim kolima namjestio nišanske sprave. Upisao je i jedan hat-trick. Koljić se povrijedio, pa bi Prosinečki trebao zakrpiti rupu u napadačkom rosteru. Svi još uvijek pamtimo Đurićeve golove za reprezentaciju protiv Velsa i Kipra.

Image

U Sloveniji se stvari vraćaju na staro. Maribor korača prema novoj tituli, a napad predvodi JASMIN MEŠANOVIĆ. U 31 utakmici ove sezone popularni “Meša” je zabio osam golova, upisao šest asistencija. Bilo je nekoliko efektnih pogodaka, tako da bi i on mogao biti napadačka opcija Prosinečkom.

Image

Mladi ZINEDIN MUSTEDANAGIĆ je partijama u mladoj repci pokazao da je velika budućnost bh. reprezentacije, a sjajne igre pruža i u Ruzomberoku. Na 23 utakmice u Slovačkoj, postigao je četiri gola, upisao pet asistencija i jedan je od najstandardnijih u svom timu.

O napadaču Radničkog, NERMINU HASKIĆU, priča se i van regionalnih granica. Sa 28 golova i devet asistencija ove sezone ruši sve rekorde u Srbiji. Klub sa Čaira vodi prema novom nastupu u Evropi, a u igri su i za trofej u Kupu Srbije. Statistički je najbolji naš igrač ove sezone.

Sigurno da će Prosinečki morati u junu praviti rokade, a da li će neki od pomenutih fudbalera naći svoje mjesto ostaje nam vidimo. Protiv Finske i Italije “grubo” rečeno četiri boda bi bila kapitalna u borbi za plasman na EURO, dok bi u drugim ishodima pred sebe zakazali jesen punu strijepnje i nervoze.