Gazibegović na meti Dinama: Klubu iz Zagreba curi vrijeme, poznato je koliko bi koštao

.
Dinamo će u subotu u 14:00 sati igrati prvu prijateljsku utakmicu u sklopu priprema za nastavak sezone. Ekipa Sergeja Jakirovića u ponedjeljak putuje u Rovinj gdje će odraditi glavni dio priprema i odigrati još četiri prijateljske utakmice.

Puno je to susreta u samo dvije sedmice, ali Jakirović želi isprobati svih 36 igrača koje je pozvao na okupljanje.

Istovremeno se Jakirović bavi sastavljanjem ekipe za novu sezonu, a jednog je već doveo. Takuya Ogiwara je stigao iz Japana, a iz Lokomotive se s posudbe vratio Moreno Živković. Tako je Dinamo riješio dva od tri ključna pitanja za nastavak sezone, a nedostaje mu još desni bek.

Stara je vijest da je Dinamo veoma zainteresovan za Jusufa Gazibegovića, 23-godišnjeg reprezentativca BiH, koji ove sezone igra odlično u Sturmu. Gazibegović prema Transfermarktu vrijedi već četiri miliona eura, što je Dinamu trenutno previše. Međutim, Dinamo želi Gazibegovića zbog zanimljive klauzule u njegovu ugovoru.

Ona iznosi upola manje, dva miliona eura, što je dobra vijest. Loša vijest je da se ta klauzula aktivirati može samo do 15. januara , odnosno da Dinamo ima deset dana da realizira taj transfer. Kako saznaje Index.hr, Jakirović i njegovi ljudi u stalnom su kontaktu s Austrijancima, ali Dinamo nema previše vremena jer su se za Gazibegovića u međuvremenu zainteresovani i drugi klubovi.

Reprezentativac BiH želi doći u Dinamo i smatra da je to dobar korak u njegovoj karijeri. Sve je sad na Dinamu, koji ni nema što previše pregovarati jer je situacija dosta jednostavna. Plati klauzulu i uzmi Gazibegovića. Austrijance ne zanima nikakva posudba niti slične kombinacije. Gazibegović istu klauzulu ima i na ljeto, ali do tad sigurno više neće biti u Sturmu.

Gazibegović je rođen u Salzburgu i prošao je sve omladinske kategorije Red Bulla. U Sturm je došao kao slobodan igrač 2020. godine i do sad je za taj klub odigrao 130 utakmica, a upisao je i tri gola i pet asistencija. Ove sezone je u svim utakmicama Sturma u Evropi bio u početnoj postavi, a u prvenstvu je izgubio samo jedan susret.

Dosta toga u slučaju Gazibegovića ovisi o Sadeghu Moharramiju. Dinamo je skoro već prodao Iranca u Saudijsku Arabiju, ali je posao propao. Moharrami je trenutno u iranskoj reprezentaciji, koju čeka AFC kup, ali se paralelno radi na njegovu transferu. Ako Moharrami ode, ali do 15. januara, sve će biti otvoreno za dolazak Gazibegovića.

Jakirović nije zadovoljan s Moharramijem, ali on mu je trenutno jedina alternativa za Stefana Ristovskog. Dinamov trener bi bez ikakve dileme radije želio Gazibegovića u ekipi i intenzivno radi na tome da ga dovede.

 

Foto:NS BiH