Hadžibegić ili Sušić

Fudbalski savez Crne Gore će do kraja sedmice izabrati novog selektora. Tim povodom, kako saznaje „Dnevni avaz“, lista kandidata je sužena na tri imena, na kojoj su dva naša stručnjaka, Faruk Hadžibegić (61) i Safet Sušić (64), te Makedonac Čedomir Janevski (58).

Dokazan stručnjak

- Izvršni odbor FS CG je ovlastio predsjednika Dejana Savićevića i generalnog sekretara Momira Đurđevca za vođenje pregovora s potencijalnim kandidatima za upražnjenu funkciju selektora. Odluka će biti donesena u naredna tri-četiri dana, javlja naš izvor blizak FS CG.

Kako saznajemo, blagi favorit je Hadžibegić.

- Hadžibegić je jedan od ozbiljnijih kandidata. Moram biti iskren i kazati da nije samo on u opticaju, nego još nekoliko trenera koji su slobodni. Crnoj Gori treba dokazan stručnjak koji nema jezičku barijeru u komunikaciji s igračima. Ja bih iskreno volio da dođe i neki stranac, ali pod uslovom da zna naš jezik - izjavio je Savićević, koji je već obavio razgovor s Hadžibegićem.

S druge strane, predsjednik FS CG će u naredna dva dana razgovarati i s legendarnim Papetom.

- Ne bih o tome puno pričao. Kada je neko kandidat za bilo koju funkciju ili se kandiduje za neku od pozicija ili ga pozovu na razgovor. Niti sam se kandidovao, niti me je iko kontaktirao iz FS CG - rekao je Sušić te dodao:

- Nema se tu šta pričati, šta bih ja volio, šta neko drugi. Da me Dejan Savićević pozove i kaže želiš li biti naš selektor, naravno, pričao bih s njim. Možda bismo se i dogovorili. Ovako, šta da kažem, stvarno nemam šta reći. 

Makedonac Janevski je, također, trenutno slobodan trener. Posljednji angažman imao je u egipatskom Ismailiju, a prije toga je trenirao Vardar, belgijski Beveren, Muskron, Mons i Gent, reprezentaciju Makedonije, kiparski Etnikos i EN Paralimniou, te srbijansku Crvenu zvezdu i emiratski El-Šab.

Debi u Podgorici

Crnogorci su ostali bez selektora na dan kvalifikacione utakmice za EURO 2020. protiv Kosova, kada je Ljubiša Tumbaković odbio da predvodi crnogorski nacionalni tim.

Narednu utakmicu u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2020. godine reprezentacija Crna Gore će odigrati 10. septembra protiv Češke, a pet dana ranije novi selektor Crnogoraca će debitirati u prijateljskom susretu protiv Mađarske u Podgorici, prenosi Avaz.

Najatraktivniji treneri iz BiH 

Novi selektor fudbalske reprezentacije Crne Gore bit će s našeg govornog područja, a iz dobro poznatih razloga neće biti iz Srbije, tvrde Vijesti.me.

- Dokazani slovenski treneri uglavnom su zauzeti, Hrvati također. Najatraktivnija slobodna imena dolaze iz Bosne i Hercegovine - konstatira novinar crnogorskih Vijesti, koji u prvi plan stavlja Hadžibegića.