Haris Biber predstavlja BiH u Dubaiju: Ostavit ću srce u ringu da predstavim BiH i Sarajevo u najboljem svjetlu

N

Jedan od najboljih bh. kikboksera Haris Biber (26) vraća se u ring u februaru kada će predstavljati Bosnu i Hercegovinu na takmičenju najboljih boraca svijeta u Dubaiju.

Naime, australska organizacija „Alpha Fight Series“ organizira event 16. februara, a Biber će biti jedini predstavnik BiH.

Veliki izazov

- Mogu reći da sam ponosan na to što predstavljam svoju državu i što će zastava naše zemlje biti na tako ozbiljnom događaju gdje se bore najveći borci svijeta. Velika mi je čast i privilegija biti dio svega toga – rekao je Haris Biber na početku razgovora za „Dnevni avaz“.

Sjajni Sarajlija će se boriti protiv Eliota Komptona (Elliot Compton), proslavljenog borca iz Australije i prvaka ove zemlje. Osim toga, Kompton je bio prvak svijeta u Muay Thaiju, te među pet najboljih boraca ONE FC-a.

- Pa iskreno ovo mi je veliki izazov što se tiče moje karijere i drago mi je što sam dobio ovu priliku. Želim je iskoristiti na najbolji način. Ozbiljan je protivnik i bit će mi čast da imam takvu borbu. Znam koliko sam spreman, koliko sam radio i siguran sam da će to doći na svoje. Uvijek idem na pobjedu. Najbitnije je da uradim ono što je do mene i da dam sve od sebe – istakao je Biber.

Teške pripreme

Dio priprema je odradio u Sarajevu, a sada se nalazi u Nizozemskoj odakle će put Dubaija.

- Radio sam kondicione pripreme svako jutro na Igmanu s Jasminom Poturovićem i ekipom iz njegovog kluba. Drugi dio sam radio u Ahmićima, u Isak Gymu sa Ahmedom Krnjićem, Ahmedom Džananovićem i trenerom Mirzom Pjanićem. Sada sam u Nizozemskoj da privedem ostatak priprema kraju i onda ako Bog da put za Dubai – kazao je Biber.

Upitali smo ga za planove za 2024. godinu, ali je Biber bio oprezan u svojim najavama.

- Iskren da budem prošlu godinu sam isto tako planirao nakon operacije. Imao sam peh da mi je pet borbi odgođeno jedna za drugom. Pet puta sam se spremao, prolazio kamp, ulaganje, trud, putovanja...,ali su mi na kraju sve borbe otkazali. Imam pregovore s ozbiljnim organizacijama, ali mi je ova borba prioritet. Nakon pobjede ćemo odabrati šta je najbolje za mene – otkrio je sjajni Sarajlija.

Dobiva mnogo poruka podrške, a ističe da je ponosan što će predstavljati svoju domovinu i svoj grad.

- Prije svega i čast mi je i zadovoljstvo da predstavljam svoj grad i državu. Uvijek ću ostavljati srce u ringu i truditi se da ih predstavim u najboljem svjetlu – poručio je Haris Biber za „Dnevni avaz“.

Viralni tretman

Prošle godine je obavio bolan tretman, a snimak na kojem „ubija“ živce tibije i fibule postao je viralan. Kazao je da će nakon tog tretmana prolaziti s mnogo manje bola tokom primanja udaraca.

- Pa eto, pomoglo je. Ali ovdje u Nizozemskoj su sparinzi jako teški, tako da su mi noge opet u raznim bojama (smijeh). Malo je bilo i viralno, više od 14 miliona je to pogledalo. Dosta ljudi iz Amerike mi se javljalo i sve u svemu bilo je jedno lijepo iskustvo – rekao je Biber.