Jedan od najuspješnijih vozača u historiji napušta Formulu 1

.
Četverostruki svjetski prvak Sebastijan Fetel (Sebastian Vettel) povlači se iz Formule 1 na kraju ove sezone, piše "BBC". Ovaj 35-godišnjak je rekao da je odluka bila "teška" i da je "proveo puno vremena razmišljajući o tome".

Nijemac je rekao da će "uzeti više vremena da razmisli o tome na što ću se sljedeće usredotočiti" na kraju godine, a prioritet će mu biti da provodi više vremena sa svojom porodicom.

Fetel će napustiti Formulu 1 kao jedan od najuspješnijih vozača u historiji. Samo su Luis Hamilton (Lewis Hamilton), Mihael Šumaher (Michael Schumacher) i Huan Fanhio (Juan Manuel Fangio) osvojili više svjetskih naslova od Fetela, a samo Hamilton i Šumaher imaju više od njegove 53 pobjede u utrkama.

- Danas se ne radi o oproštaju. Prije je riječ o tome da se zahvalimo - svima, ne samo navijačima, bez čije strastvene podrške F1 ne bi mogla postojati, rekao je Fetel, koji je osvojio četiri uzastopna vozačka naslova s ​​Red Bullom od 2010. do 2013. godine.

Istakao je da je "stvarno uživao" u svom vremenu s Aston Martinom 2021. i 2022., te dodao:

- Iako naši rezultati nisu bili tako dobri kako smo se nadali, vrlo mi je jasno da se sastavlja sve što tim treba da se vozi na najvišoj razini u godinama koje dolaze. Nadam se da će posao koji sam radio prošle godine i koji nastavljam raditi ove godine pomoći u razvoju ekipe koja će pobjeđivati ​​u budućnosti, a ja ću raditi koliko god mogu od sada do kraja godine s tim ciljem na umu, dajući sve od sebe kao i uvijek u posljednjih 10 utrka.

Aston Martin je želio zadržati Fetela sljedeće sezone, ali on je odlučio da se povuće iz F1.

Fetel je oduvijek izbjegavao društvene mreže, ali je otvorio Instagram račun u četvrtak neposredno prije svoje objave o odlasku u penziju, s biografijom koja ga tamo opisuje kao "javnu osobu".

 

Foto: Instagram