Ko će dobiti nagradu: Poznato kada se bira najbolji fudbaler u Evropi

.
Izbor najboljeg fudbalera u Evropi za sezonu 2021/2022, u organizaciji Evropske fudbalske asocijacije (UEFA) i European Sport Media (ESM), održat će se 25. avgusta ove godine u turskom Istanbulu, javlja Anadolu Agency (AA).

UEFA će tako 12. put organizovati izbor za najboljeg igrača na evropskom tlu, a bit će biran i najbolji fudbalski trener Starog kontinenta za minulu sezonu.

Bez predstavnika Rusije u žiriju

Pobjednicima će biti uručene nagrade u Istanbulu 25. avgusta na svečanosti prilikom žrijeba grupne faze UEFA-ine Lige prvaka za narednu sezonu.

- Žiri se sastoji od 32 trenera klubova grupne faze UEFA-ine Lige prvaka u prošloj sezoni, kao i po 48 trenera klubova grupne faze Evropa i Konferencijske lige te 54 renomirana sportska novinara koji predstavljaju svaku od članica UEFA-e (osim Rusije) - istakli su iz UFEA-e, a pravila izbora nalažu:

- Igrači i treneri se moraju ocjenjivati ​​na osnovu njihovog učinka od 1. septembra 2021. do datuma glasanja u svim fudbalskim takmičenjima, odnosno svim takmičenjima klubova i svim takmičenjima reprezentacije (uključujući, gdje je relevantno, FIFA Svjetsko prvenstvo). Članovi žirija treba da uzmu u obzir sljedeće kriterije prilikom glasanja: odlučne akcije tokom utakmica, taktička zrelost i efikasnost, kreativnost i inspiracija, izuzetan nivo vještina, pozitivan stav i fair-play.

Žoržinjo najbolji prošle godine

U prošloj godini najbolji fudbaler u Evropi u izboru UEFA-e bio je Žoržinjo (Jorginho), koji je sa engleskim Čelzijem osvojio UEFA-inu Ligu prvaka, ali i postao prvak Evrope sa reprezentacijom Italije. Najbolji trener bio je Čelzijev Tomas Tuhel (Thomas Tuchel).

Prethodno, UEFA-in trofej namijenjen najboljem fudbaleru u Evrope osvajali su: Robert Levandovski (Lewandowski, 2020. godine – Bajern/Poljska), Virđil van Dajk (Virgil van Dijk, 2019. – Liverpul/Nizozemska), Luka Modrić (2018. - Real Madrid/Hrvatska), Kristijano Ronaldo (Cristiano Ronaldo, 2017. - Real Madrid/Portugal), Kristijano Ronaldo (2016. - Real Madrid/Portugal), Lionel Mesi(Messi, 2015. - Barcelona/Argentina), Kristijano Ronaldo (2014. - Real Madrid/Portugal), Frank Riberi (Franck Ribery, 2013. – Bajern/Francuska), Andres Iniesta (2012. – Barcelona/Španija) i Lionel Mesi (2011. – Barcelona/Argentina).

 

Foto:Twitter