Ko će popuniti preostala mjesta u Superligi: Čeka se pristanak tri velikana

Nogomet
Nakon što je 12 najbogatijih nogometnih klubova Evrope ozvaničilo formiranje Superlige, očekuje se da će im se nova tri kluba pridružiti prije starta sezone, koja će početi u augustu.

 

Prema pisanju španskog lista Marca, čeka se pristanak njemačkih velikana Bayerna i Borussije Dortmund, te francuskog PSG-a, koji bi uz pomenutih 12 klubova bili utemeljitelji ovog takmičenja.

"Najbolji klubovi. Najbolji igrači. Svake sedmice", slogan je novog takmičenja koje podrazumijeva formiranje lige u kojoj će učestvovati 20 najboljih klubova u Evropi – 15 osnivača, plus pet koji će se kvalifikovati na osnovu rezultata u prethodnoj sezoni.

Klubovi osnivači će za ulazak u Superligu dobiti oko 3,5 milijardi kao potporu svojim planovima.

U ovome zatvorenom takmičenju, sigurnog mjesta neće biti za bivše evropske prvake poput Benfice, Porta, Ajaxa, PSV-a, Feyenoorda ili Celtica.

Istočnoevropskim timovima pogotovo će biti zatvorena vrata, uključujući evropske prvake poput Steaue ili Crvene zvezde, a ni klubovi s velikom historijom poput Rome, Lazija, Seviile ili Marseillea nisu dobili pozivnice.

Zasada nije objašnjeno na koji način će preostalih pet klubova izboriti plasman u Superligu i nije poznato da li bi se ti klubovi mijenjali svake godine i da li bi mogli ostati u takmičenju bez obzira na rezultat.

Prva sezona Superlige bi trebala početi u augustu, a ekipe će biti podijeljene u dvije grupe sa po deset učesnika.

Utakmice će se igrati nedjeljom, a po tri najbolja tima iz svake grupe automatski će se plasirati u četvrtfinale. Ekipe koje završe na četvrtoj i petoj poziciji igrat će baraž za popunu preostala dva mjesta.

U četvrtfinalu i polufinalu će se igrati po dvije utakmice, a finalni meč igrat će se na neutralnom terenu.

 

Foto: Twitter