Ko će stići do titule - Sarajevo ili Zrinjski

Više od dva i po mjeseca nije bilo utakmica Premijer lige Bosne i Hercegovine. Zimska pauza je napokon okončana i vikend donosi susrete 20. kola.

Počinje konačni obračun za trofej, koji već tri sezone stanuje u vitrinama Zrinjskog. Mostarci bi željeli nastaviti niz, ali ovog puta u proljeće sa pet bodova prednosti ulazi Sarajevo.

Bordo tim nije mnogo mijenjao ekipu, dok će Zrinjski, s druge strane, morati nadomjestiti odlaske dvojice veoma bitnih igrača, Nemanje Bilbije i Ognjena Todorovića.

Prednost vodećih

Kao po navici, vrh tabele kroje još Široki Brijeg i Željezničar, ali čini se da je njihov zaostatak prilično velik da bi ugrozili vodeća dva kluba.

Prije im predstoji borba za mjesta u Evropi s obzirom na to da su Sloboda i Mladost iz Doboja kod Kaknja odigrali veoma kvalitetan jesenji dio pa će i oni tražiti svoju šansu.

Svi će ostali, prije svega, morati misliti o opstanku s obzirom na to da su od sedmoplasiranog Radnika do pretposljednjeg GOŠK-a i mjesta koje vodi u niži rang, samo četiri boda razlike.

Drugi dio lige počet će bez najboljeg strijelca Bilbije (14 golova) pa će priliku da postane lider veoma brzo imati Sulejman Krpić iz Željezničara, koji je postigao gol manje.

Novi sistem

Premijer liga će se prvi put ove godine igrati po trokružnom sistemu. Ostalo je da klubovi odigraju još po tri utakmice iz standardnog dvokružnog sistema, a onda će se u trećem krugu igrati 11 kola.

Još jednom će se sastati svako sa svakim. S obzirom na neparan broj utakmica, jasno je da neće svi moći imati isti omjer domaćih i gostujućih duela te će šest prvoplasiranih sastava, nakon dva odigrana kruga, imati povlašten položaj u tom segmentu. Imat će po šest domaćih i pet gostujućih utakmica.

Infrastrukturno, neće biti novosti. Zimska pauza nije donijela bilo kakva zapaženija ulaganja u stadione ili travnjake na koje će istrčati igrači.

Vremenske prilike određivat će na kakvim će se terenima igrati, a već prvo kolo proljeća moglo bi donijeti lošije travnjake od onih kakve su ekipe koristile u pripremnom periodu.

Koljić još visoko 

Iako je već odavno član rumunske Krajove, Elvir Koljić i dalje je četvrti ovosezonski strijelac Premijer lige BiH. On je u inozemstvo otišao 30. avgusta prošle godine nakon duela Krupe na Grbavici.

Na kontu je u prvih osam kola imao osam golova i trenutno je ispred njega, uz Bilbiju i Krpića, još samo Mersudin Ahmetović iz Sarajeva s golom više, kako prenosi avazsport.ba.