Ko su Bajevićevi pomoćnici i gdje su radili?

Selektor BiH Duško Bajević danas je u Sarajevu predstavljen javnosti. Uz Bajevićevu pressicu predstavljanja potvrđen je i stručni štab, kojeg čine: Rusmir Cviko, Adnan Čustović Slaven Musa, Eldin Jelešković, a u timu će biti i Emir Spahić, koji se danas pojavio u Savezovoj zgradi te prisustvovao je press konferenciji.

I dok je u trenerskom putu Duška Bajevića manje više sve poznato, u nastavku ćemo predstaviti stručni štab.

Rusmir Cviko je prijeratni igrač Sarajeva, a poslijeratni prvotimac Želje. Igrao u belgijskom Antwerpenu. Kao trener bio najmlađi s profi licencom. Kao tim menadžer sa Željom osvojio nekoliko trofeja. Govori tri svjetska jezik. Ranije je bio asistent i u U-21 reprezentaciji BiH, a imao je i angažmane u Kini gdje je vodio klubove Dalian Transcendence i Meizhou Hakka.

Adnan Čustović pripada plejadi mlađih trenera. Veležovac, koji se nakon igračke karijere koju je gradio u Sloveniji, Belgiji i Francuskoj, okrenuo trenerskom pozivu, radio je u Belgiji. Počeo je kao asistent u Kortrijku, potom je istu zadaću imao i u Oostendeu, gdje je poslije i postao prvi trener i u teškoj situaciji sa klubom izborio opstanak. Kao trener Oostende je vodio u 32 utakmice te je osvojio 1.50 bodova po utakmici u prosjeku. U Belgiji je trenirao još Wasland Bevereen, gdje je imao skromniji učinak. Na 30 utakmica osvajao je bod u prosjeku. Čustović se povezivao i sa trenerskom stolicom Sarajeva i to u vrijeme dok je još uvijek atkeulni šef struke bio Husref Musemić. Musemić je ubrzo smijenjen, a rukovodstvo kluba izabralo je Vinka Marinovića. Zanimljivo, i Marinović je imao ponudu da uđe u stručni štab “A” reprezentacije.

Slaven Musa poznati je premijerligaški trener. Trenersku karijeru počeo je u Branitelju iz Mostara, a potom je dobio priliku trenirati i Zrinjski. Vodio je u dva navrata GOŠK, potom u dva navrata Široki Brijeg, sa kojim je u sezoni 2012/13 osvojio Kup BiH te Čelik. Od ljeta 2018.godine selektor je U-19 reprezentacije BiH.

Eldin Jelešković kotira kao najsupješniji bh. kondicioni trener.Docent je na Fakultetu sporta i tjelesnog odgoja Univerziteta u Sarajevu. Višestruki je šampion i osvajač Kupa Bosne i Hercegovine s ekipama Željezničara, Zrinjskog, Sarajeva.Radio je i u Angoli sa Draganom Jovićem. Od Manchester CItyja svojevremeno je bio specijalizovan za indiviudalni rad sa Edinom Džekom, a angažovan je i Centru za edukaciju trenera.

Emir Spahić imat će posebnu ulogu u Bajevićevom timu. O Spahi se sve zna. Reprezentaciju je kao kapiten odveo Svjetsko prvenstvo u Brazil 2014. godine, a nakon završetka igračke karijere nije obnašao funkcije u fudbalu.

Dodajmo još kako je ostalo u stručnom štabu upražnjeno mjesto trenera golmana, koji će biti imenovan naknadno.