Koliko novca je zaradio Velež? Već su prešli pola puta od prošle godine

321
Rođeni osvojili Kup BiH

Pobjedom na penale protiv Sarajeva Velež je stigao do trećeg Kupa u historiji, prvog od nezavisnosti. Trofej je šlag na tortu za ono što se u mostarskom klubu uradilo svih proteklih godina.

 

Osvajanje Kupa donijelo je i izlazak u Evropu, drugo ljeto zaredom. Uoči početka sezone to je bio primarni cilj uz eventualno neko osvajanje trofeja koji je na kraju i došao.

Zahvaljujući UEFA-inoj suspenziji Rusije i ruskih klubova Velež kao osvajač Kupa će igrati drugo pretkolo Konferencijske lige.

 

To znači da su Rođeni kada je u pitanju finansijska strana već su premašili polovinu zarade iz prošle sezone pošto imaju zagarantovanih 450.000 eura.

Podsjećanja radi, Velež je prošle godine igrao treće pretkolo Konferencijske lige, a ukupna zarada iznosila je 850.000 eura.

Izabranici Feđe Dudića su prošlog ljeta u drugom pretkolu izbacili AEK iz Atine. I ovaj put neće imati status nositelja pa ih čeka težak zadatak.

Mogući protivnici u drugom pretkolu su Antwerp, Basel, Osijek, CSKA Sofija, Bate Borisov, Vaduz, Slavia Prag, Molde, predstavnik Austrije, predstavnik Turske, Hapoel Be'er Sheva, Maccabi Tel Aviv, PAOK, Astana, Vorskla i pobjednik nizozemskog play offa za Evropu, kao i klubovi koji preuzmu status nositelja nakon prvog pretkola, a tu najviše šansi imaju Dynamo Minsk, Mura, Lechia, Olimpija, Skhendija, Ruzomberok.

Inače, Rođeni će svog rivala saznati 15. juna kada je na programu žrijeb. Mečevi će se igrati sredinom jula.