Kolumbija i Japan u osmini finala, Senegala žuti kartoni izbacili sa SP-a

Kolumbija je pobijedila Senegal 1:0 u utakmici koja je odlučivala o plasmanu u osminu finala iz grupe H Svjetskog nogometnog prvenstva. Obje selekcije, potpuno očekivano, veoma oprezno ušle su meč.

Južnoamerikanci su u nastavku polako preuzimali posjed i kontrolu. U 12. minuti opasno je bilo pred golom Senegala. Kinteru je malo nedostajalo da pogodi iz slobodnog udarca. 

Četiri minute kasnije, poslije starta Sančesa nad Maneu, Milorad Mažić odmah je pokazao na bijelu tačku, ali se nedugo zatim oglasila i ekipa iz VAR centra. Srbijanski arbitar je pogledao ponovljeni snimak i promijenio svoj prvobitni sud, te se igra nastavila. 

U 27. minuti Kaita je naletio na odbijenu loptu i poslao snažan udarac sa solidne udaljenosti, ali je David Ospina bio dobro postavljen i lako je ukrotio loptu. Kako se bližilo poluvrijeme , opadao je tempo, a nijedna reprezentacija nije željela previše riskirati, pa se na odmor otišlo bez pogodaka.

I u nastavku su Kolumbijci imali inicijativu, igralo se uglavnom na polovini Senegala, ali su centaršutevi i igra u posljednjoj trećini terena bili nedovoljno dobri da bi se, barem, uputio udarac u okvir gola. S druge strane, Senegalci su opasno prijetili iz kontri, no odbrana Južnoamerikanaca je uvijek pravovremeno intervenisala i otklanjala opasnost. U 63. minuti, Senegalci su imali priliku da zaprijete iz slobodnog udarca sa otprilike 25 metara, no Mane se okliznuo pa je samo lopta otišla u gol-aut. 

Kolumbija je povela u 74. minuti kada je Kintero idealno izveo korner, a Jeri Mina sjajno skočio na ivici peterca i postiga svoj već drugi gol na Mundijalu za 0:1! Novu veliku šansu imali su Senegalci u 81. minuti, poslije udarca iz ugla. Malo je nedostajalo da Mina bude i tragičar jer ga je lopta nezgodno pogodila i krenula ka mreži, ali je Ospina još jednom bio na mjestu i intervenisao. 

Do kraja meča rezultat se nije mijenjao pa je je Kolumbija ovom pobijedom ostvarila prvu poziciju u grupi i prolazak u osminu finala Svjetskog nogometnog prvenstva.  

Poljska je savlada Japan 1:0 u okviru trećeg kola H grupe Svjetskog nogometnog prvenstva u Rusiji.

Obje ekipe su veoma oprezno ušle u utakmicu. U 13. minuti napadač Japana Okazaki našao se u pogodnoj prilici u petercu protivnika, ali je glavom šutirao malo pored desne stative. Japanci su i u nastavku bili bolji, ali nisu uspjevali da stvore pravu priliku. 

Šutirali su Japanci sa distance, ali bez prave opasnosti po gol Fabjanskog. Sa druge strane, Poljska je izgledala poprilično blijedo. Jedinu priliku Poljaci su imali u 32. minuti kada je Grosicki fantastično šutira glavom, gađao golmanov desni ugao ali se Kavašima sjajno protegao i uspio da sačuva svoju mrežu. U prvom dijelu nije se igralo puno na samoj sredini terena, obje ekipe su bile veoma oprezne, pa se na odmor otišlo bez pogodaka.  

U drugom poluvremenu, Japanci su imali prvi priliku, ali nisu uspjeli da realizuju opasan centaršut koji je završio u 'srcu' kaznenog prostora Poljske.

 

Poljska je povela u 60. minuti, kada je nakon sjajnog centaršuta Kurzave na loptu naletio Bendarek, i poslao je u mrežu Japana. 

Deset minuta kasnije, Levandovski je ostao sam na nekih sedam metara od gola ali nije uspio da pogodi okvir gola. Do kraja meča nije bilo promjene rezultata pa je tako Japan uprkos porazu osigurao drugo mjesto u grupi i prošao u osminu finala Svjetskog nogometnog prvenstva u Rusiji.  

 

TOK UTAKMICA

90+4'  KRAJ DANAŠNJIH UTAKMICA

89' Falkao napušta teren, a umjesto njega će ući Borja (Kolumbija).

86' Nijang se može odmoriti, a zamijenit će ga Sako. (Senegal) 

83' Lerma ulazi (Kolumbija), a izaći će Uribe.

82' Hasebe ulazi, a izlazi Muto. (Japan).

80' Keita napupšta igru, zamijenit će ga svježi Konate. (Senegal)

79'  Na terenu su Teodorčik i Peško, a zamijenili su Zjelinskog i Kuržavu. (Poljska)

74' Kakva prilika za Levandovskog! (Poljska) Ostao je sam na nekih sedam metara od gola ali nije uspio da pogodi okvir gola!

74' GOOOOOOOOOL Kulumbija je povela protiv Senegala 0:1.  Mina je strijelac.

70' Inui (Japan) prijeti, ali bezopasno.(Japan-Poljska)

66'  Makino (Japan) je dobio žuti karton. (Japan-Poljska)

65'  Inui (Japan) ulazi, a izlazi Usami.(Japan-Poljska)

60' GOOOOOOOOL Poljska je povela protiv Japana. Bednarek je poslao loptu u mrežu za 0:1!

55' Nastavljaju Kolumbijci da napadu, ostavljajući dosta prostora rivalu za kontre, ali zasada ne uspjevaju da naprave pravu priliku. S druge strane, Senegalci opasno prijete upravo poslije kontre, a odbrana Južnoamerikanaca interveniše u posljednji čas na ivici peterca i otklanja opasnost.

52' Japan je imao prvu polu-priliku u drugom poluvremenu, ali nisu uspeli da realizuju opasan centaršut koji je završio u 'srcu' kaznenog prostora Poljske.

51'  Nijang (Senegal) je dobio žuti karton i propustit će sljedeću utakmicu.(Senegal-Kolumbija)

47' Okazaki (Japan) ne može nastaviti igru. Njegova povreda je ozbiljna i zamijenit će ga Osako. (Japan-Poljska)

46' Počelo je drugo poluvrijeme na današnjim utakmicama. 

45+3' KRAJ PRVOG POLUVREMENA NA DANAŠNJIM UTAKMICAMA. 

45' Mohika (Kolumbija) je dobio žuti karton. (Senegal-Kolumbija)

37' Ambiciozan pokušaj Senegalaca, poslije kombinacije, odlazi visoko preko prečke.(Senegal-Kolumbija)

35' Krilni napadač Japana Usami probio je odbranu Poljske po desnom boku, ušao u zonu šuta, ali je sjajni Fabjanski još jedanput odlično reagovao i otklonio opasnost.

32' Fantastično je šutirao Grosicki, koji je glavom gađao golmanov desni ugao ali se Kavašima sjajno protegao i uspio da sačuva svoju mrežu. (Japan-Poljska)

31'  Rodriges (Kolumbija) izlazi, a ući će Muriel. (Senegal-Kolumbija)

27' Japan i dalje bolji, ali ne mogu da stvore pravu šansu. (Japan-Poljska)

18' Japanci u ofanzivi, Poljaci u defanzivi. 

17' Ipak nema penala za Senegal nakon što je sudija pregledao VAR snimak. (Senegal-Kolumbija)

13' Napadač Japana Okazaki našao se u pogodnoj prilici u petercu protivnika, ali glavom šutirao malo pored desne stative. (Japan-Poljska)

10' Poljska ima inicijativu, bez prilika. (Japan-Poljska)

5' Uvodno odmjeravanje snaga i na meču Senegala i Kolumbije. 

4' Poljska i Japan su veoma oprezno ušli u utakmicu.

1' Počele su današnje utakmice u grupi H Svjetskog nogometnog prvenstva između Senegala i Kolumbije, te Japana i Poljske.