Legenda bh. reprezentacije završila u idealnom timu zato što je izabrala BiH ispred druge zemlje

321
U odabranom društvu

Britanski The Sun je u ponedeljak objavio idealni tim sastavljen od fudbalera koji su promijenili sportsko državljanstvo te zaigrali za neku drugu reprezentaciju.

U najboljih 11 našao se i jedan, može se reći,sada već bivši bh. reprezenativac kojeg mnogi navijači našeg nacionalnog tima smatraju legendom.

Radi se o Asmiru Begoviću koji je u omladinskim selekcijama igrao za Kanadu, ali se 2009. godine odlučio za reprezentaciju BiH s kojom je upisao 63 nastupa.

Svojim odbranama, profesionalizmom i filozofijom "bez dlake na jeziku" porastao je u očima mnogih navijača bh. reprezentacije.

Bilo je to i raznoraznih špekulacija o njegovom napuštanju reprezentacije kada bi saznao da neće braniti, ali bez ozbira na to i dalje ga smatraju jednim od sportskih idola nacije.

Begovića već neko vrijeme nema na golu reprezentacije, posljednji put je branio u septembru 2020. protiv Poljske u Ligi nacija.
U idelnom timu se našao još jedan igrač s našeg područja. U pitanju je Neven Subotić koji je rođen u BiH, a odrastao u SAD-u, te se na kraju odlučio za Srbiju.

Osim Begovića i Subotića u timu se još nalaze Victor Moses (izabrao Nigeriju ispred Engleske) Declan Rice (izabrao Englesku ispred Irske), Thiago Mota (Italija ispred Brazila) te Wilfried Zaha (Obala Slonovače ispred Engleske).

U timu se našao i Michel Platini koji je dugo godina nosio dres Francuske, ali je 1988. na opšte iznenađenje pristao da igra za reprezentaciju Kuvajta u duelu protiv tadašnjeg SSSR-a.
Mjesto u ekipi je pronašao i Jack Grealish koji je kao omladinac igrao za Irsku, ali je kao senior odlučio da nastupa za Englesku.

Napad predvode Diego Costa (Španija ispred Brazila) te dvije istinske legende, Alfredo Di Stefano koji je prvo igrao za Argentinu, zatim Kolumbiju pa se konačno odlučio za Španiju i Ferenc Puškaš koji je igrao za Mađarsku, pa se odlučio nositi dres Španije.