Lejla Tanović ukupna pobjednica Grand Prixa Banja Luka

Lejla Tanović i slovak Martin Haring ukupni su pobjednici etapne UCI S2 utrke Grand Prix Banja Luka koja se održavala kroz pet etapa na Kastelu i Banj brdu u Banjoj Luci. Pobjednici su osvojili po 80 UCI bodova koji se računaju za kvalifikacionu normu za Olimpijske igre u Tokio 2020.

Najbolja bh. biciklistkinja i takmičarka profesionalnog Brujula Bike Racing Teama je na prvoj hronometarskoj etapi radi tehničkog problema sa biciklom zauzela 4. mjesto, dok je pobjedu odnijela Njemica Lia Schrievers. Ona je bila vodeća u generalnom plasmanu i držala žutu majicu sve do pretposljednje etape koja je ujedno bila i najteža u dužini od 63 kilometra, a na kojoj je pobjedu odnijela Tanović s više od devet minuta prednosti u odnosu na Njemicu, prenosi Klix.ba

“Bila je ovo izuzetno taktička utrka s obzirom da su etape kratke i ravne. Međutim, naša taktika da se čuvam u prvim etapama kako bih napravila prednost na najtežoj četvrtoj etapi se pokazala kao dobitna. Posljednju petu etapu sam odvozila rutinski u sačuvala svoju prednost u ukupnom poretku te se čuvala od tehničkog problema ili pada. Bilo je veoma interesatno boriti se sa Liom kroz pet dana utrkivanja i na kraju osvojiti vrijednih 80 UCI bodova“, rekla je Leja Tanović.
 



Učešće na izuzetno dobro organizovanoj utrci je uzeo veliki broj profesionalnih biciklista iz 18 zemalja, koji su osvajanjem UCI bodova ostvaruju normu za Olimpijske igre.

“Nakon prvog dana gdje smo imali zaista malo sreće Lejla je pokazala svoje iskustvo i u narednim etapama vozila samouvjereno i pametno. Veoma me raduje Lejlina forma koja je konstatno u porastu te vozi svoju najbolju sezonu do sada što je dokazala osvajanjem najvećeg broja UCI bodova na jednoj utrci. Zasigurno da je pomogla i publika koja je Lejlu bodrila tokom svih pet dana utrkivanja”, rekao je za kraj selektor reprezentacije Amar Njemčević.