Haris Medunjanin: Tužan sam zbog Lulića i Ibiševića

Tehničko osoblje nogometne reprezentacije Bosne i Hercegovine, stručni stab i igrači iz Premijer lige BiH doputovali su jučer u Razgradu uoči prijateljskih utakmica protiv Bugarske (23. mart) i Senegala (27. mart).

Igrački kadar, sa ukupno 22 fudbalera, u mirnom bugarskom gradiću od tridesetak hiljada stanovnika kompletirat će se tokom današnjeg dana.

Sjajna forma

Među njima će biti i Haris Medunjanin (33), jedan od najiskusnijih reprezentativaca BiH.

Igrač čija nas je ljevica bezbroj puta uveselila, nastupa za MLS ekipu Filadelfija, a na pripremne mečeve naše selekcije stiže u odličnoj formi.

- Zadovoljan sam svojom formom. Igram redovno, to je svakom igraču najvažnije. Što se tiče MLS-a, liga je, zaista, odlična i u njoj nastupa sve više izuzetno kvalitetnih igrača – kazao je za “Dnevni avaz” Medunjanin.

Obično se Haris veseli reprezentativnim okupljanjima, ali ovog puta to nije slučaj. Nedostajat će mu dvojica drugova i dugogodišnjih saigrača u bh. selekciji.

Njihova odluka

- Tužan sam, jer neće biti Senada Lulića i Vedada Ibiševića. Oprostila su nam se dva vrhunska igrača. Mislim da su i Lula i Vedo mogli ostati još s nama i pomoći reprezentaciji, ali to je njihova odluka i mi je moramo poštovati kakva god da je. Obojica su vrhunski nogometaši i još bolji ljudi. Želim im sve najbolje u klupskim karijerama – kazao je Medunjanin.

U predstojećim utakmicama ljevonogi veznjak očekuje dvije pobjede.

- Moramo opet pokazati da smo ona stara dobra reprezentacija. Bugarska i Senegal su sjajne reprezentacije, dovoljno je samo pogledati klubove u kojima igraju njihovi igrači, ali mi želimo pobijediti u oba meča i tako popraviti svoje samopouzdanje – kazao je Medunjanin.

Za uspjeh se moramo boriti jedan za drugog

Nesretno smo ostali bez plasmana na Mundijal, koji će se ovog ljeta održati u Rusiji. Medunjanin smatra da se moramo okrenuti novom kvalifikacionom ciklusu za Euro i da se probamo prvi put u historiji plasirati na smotru najboljih selekcija Starog kontinenta.

- Žao mi je što smo uprskali šansu da se plasiramo na SP, ali život ide dalje. Najvažnije je da se borimo svi jedan za drugog, samo tako možemo napraviti dobar rezultat u predstojećim kvalifikacijama – kaže Medunjanin.

Kajzeri je sa Prosinečkim igrao lijep nogomet

Za razliku od ostalih prvotimaca koji su u januarskim susretima protiv Sjedinjenih Američkih Država i Meksika već imali priliku upoznati selektora Roberta Prosinečkog, Haris ga poznaje odranije, i to iz turske lige, gdje je naš veznjak igrao dok je Prosinečki sjedio na klupi Kajzerija.

- Ma, ne treba trošiti riječi o njemu. Dok sam nastupao u turskoj ligi, sjećam se da je njegov Kajzeri igrao lijep nogomet. Veliki je autoritet i njegova se mora poštovati – zaključio je Medunjanin.