MLS: Dell Loy Hansen prodaje tri kluba zbog optužbi za rasizam

Stadion
Na udaru javnosti našao se nakon što je kritizirao igrače koji su odbili nastupiti u znak protesta poslije nove policijske brutalnosti nad Afroamerikancima u SAD-u.

 

Američki biznismen Dell Loy Hansen najavio je kako će prodati tri nogometna kluba koja posjeduje nakon što je optužen za rasizam.

Hansen je vlasnik kompanije Utah Soccer Holdings, koja posjeduje MLS ekipu Real Salt Lake, zatim ekipu Real Monarchs, koja se takmiči u "drugom razredu" (United Soccer League), ženski nogometni klub Utah Royals te stadion Rio Tinto u Sandyju.

Hansen se našao na udaru javnosti nakon što je kritizirao igrače koji su odbili nastupiti u znak protesta poslije nove policijske brutalnosti nad Afroamerikancima u SAD-u.

Glas Udruženja igrača

Sve je kulminiralo nakon što je Jacob Blake, 29-godišnji Afroamerikanac, sedam puta upucan u leđa. 

Protest je doveo do odgađanja pet utakmica, uključujući i susret Real Salt Lake - LAFC.

"MLS će sarađivati ​​s gospodinom Hansenom u njegovim naporima da proda kompaniju, kao i s izvršnim osobljem kluba kako bi pomoglo tokom prelaznog razdoblja", rekao je komesar MLS-a Don Garber.

Udruženje igrača MLS-a opisalo je Hansenove optužbe "mučnim", zatraživši od vodstva MLS-a da ga se suspendira.

'Vrijeme je za promjene'

"Hansen mora prodati klub", rekao je američki napadač Jozy Altidore prošle sedmice.

"Uključen sam u grupu koja je spremna uložiti svoj novac. Vrijeme je za promjene", dodao je 30-godišnji napadač Toronta.

Hansen je smatran jednim od vizionara u Major League Soccer, zalažući se za stvaranje opsežnog programa za razvoj mladih i visokokvalitetnih treninga.

Ujedno je vlasnik ili djelomični vlasnik desetak kompanija, s približno 900 zaposlenika smještenih širom Utaha, Idaha i Kalifornije.