Naša reprezentacija dočekuje Češku u Sarajevu: Pobjeda imperativ

"Zmajeve" trijumf ostavlja u utrci za SP

Elmedin Kikanović igrao je tri meča u posljednjih sedam godina u kojima nas je Finska savladala, od završnica Eurobasketa 2011. i 2015. godine do meča kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2019., koji je odigran prije tri dana. 

Sva tri su bila skoro identična. Finci bi nas zasuli dalekometnim šutevima i ostvarili visoku prednost koju smo tek u ovom posljednjem duelu u Espu uspjeli smanjiti, ali je konačan rezultat ponovo bio porazan za nas (81:85).

Specifična ekipa

- Finci su specifična ekipa, koja deset godina igra isti sistem s istim trenerom. Upozoreni smo na to šta možemo očekivati, ali nismo u prvom poluvremenu dobro reagirali na njihovu tranziciju i šut za tri poena, od kojeg oni doslovno žive.

U drugom smo pojačali odbranu i došli na jedan posjed razlike, ali nismo uspjeli napraviti preokret - kaže naš iskusni centar.

Izabranike selektora Jasmina Repeše već danas u Velikoj dvorani Centra Skenderija "Mirza Delibašić" u Sarajevu (20 sati) očekuje meč drugog kola protiv Češke.

Pobjeda nam je imperativ da bismo zadržali barem minimalne šanse da u preostala četiri duela izborimo jednu od prve tri pozicije u grupi K koje vode na SP.

- Česi su bez svojih NBA i euroligaških igrača prenijeli pet pobjeda u ovu fazu, sada su s njima savladali i Ruse i još korak ih dijeli od plasmana na SP. Ozbiljna su ekipa, dobro popunjena, nama će trebati velika energija da bismo ih savladali. Očekujem u tome i podršku navijača - kaže košarkaš francuskog Monaka.

NBA igrači

U Finskoj su "Zmajeve" predvodili naši NBA igrači Jusuf Nurkić i Džanan Musa, koji je veći dio meča igrao na poziciji plejmejkera, te Kikanović.

Kod Čeha, pobjedu nad Rusijom (82:80) iznijeli su jedan aktuelni (bek Tomas Satoranski) i jedan bivši NBA igrač (centar Jan Veseli), potom krila Jaromir Bohačik i naturalizirani Amerikanac Blejk Šilb (Blake) te centar Ondrej Balvin.

Češki selektor Ronen Ginzburg kaže da zna kako atmosfera u Skenderiji može biti naelektrisana, ali je svjestan i da njegov tim eventualnom današnjom pobjedom, uz povoljan rasplet drugih mečeva, može osigurati SP.

- To nije najlakše mjesto za gostovanje, s njihovim NBA i euroligaškim igračima, ali imamo dovoljno vremena da se pripremimo - rekao je izraelski stručnjak na klupi Češke.