Nije bajka: Na spektakularan način otvoren evropski čarobni "dragulj", stadion modernog vremena

.
U Evropi gledamo sve više spektakularnih fudbalskih stadiona.

U Evropi gledamo sve više spektkaularnih fudbalskih stadiona.

Neki pomjeraju i granice u svom izgledu i infrastrukturi, a jedan takav otvoren je sinoć i to na način kakav se ne pamti. Višestruki prvak države, grčki AEK iz Atine zvanično je otvorio svoj novi dom OPAP Arenu kapaciteta 31.100 gledatelja.

Ceremonija otvoaranja bila je spektakularna uz muzičare, plesače, koreografije, a šlag na tortu bili su navijači AEK-a i njihov nevjerovatan prizor koji su priredili raznim vatrometom i svjetlosnim efektima.

AEK je utakmice igrao na Olimpijskom staduionu Atini koji je većinom bio poluprazan jer teško su navijači AEK-a mogli napuniti stadion od 60.000 mjesta, ali sada su dobili ono što su dugo čekali.

OPAP Arena će pored domaćih utakmica AEK-a biti funkcionalna i za koncerte kao i veće priredbe, a u planu je da sa još nekoliko novih stadiona Grčka u budućnosti istakne kandidaturu i za domaćinstvo EURO-a.

Naravno, kao jedan od najmodernijih evropskih stadina OPAP Arena će vjerovatno brzo i biti kandidat za neke od finalnih utakmica evropskih takmičenja možda finale Evropa lige, Konferencijske lige ili finalni duel Super Kup Evrope.

AEK je bio 12 puta, klub je osnovan 1924, a posljednji put šampioni su bili 2018. godine. Navijači se nadaju da sa novim stadionom stiže i nova trofejna era njihovog kluba.

Atinski klub je i prošle sezone ostao u dobrom sjećanju ljubiteljima fudbala u Bosni i Hercegovini jer je FK Velež upravo eliminsao keipu AEK-a u drugom pretkolu UEFA konferencijske lige što je bilo veliko iznenađenje i šok za klub iz grčke prijestolnice.

Na kraju dodajmo da se stadion nalazi u sjevernoazapdnom dijelu Atine i veoma dobro je povezan putnom infrastrukturom što svakako raduje navijače AEK-a, ali i gostujuće navijače koji budu dolazili na prekrasnu i čarobnu OPAP arenu.